Arhitektura

Kopenhagen dobija novu crkvu, prvu posle 30 godina

Nova crkva u prestonici Danske biće most između kulturnih i duhovnih aktivnosti stanovnika ovog živopisnog grada.

Arhitektonski studio Jaja Architects, u saradnji sa Søren Jensen engineers, osvojio je konkurs za idejni projekat crkve koja će biti prva u Kopenhagenu još od 1989. godine. Predloženo rešenje osmišljeno je kao jednobrodna struktura izgrađena od bele cigle, dok je unutrašnjost u potpunosti izvedena od drveta. Objekat stepenaste strukture biće upečatljiv segment siluete grada.

nova-crkva-kopenhagena-01

Voda je integrisana u projekat zbog svoje uloge u hrihćanskoj veri, ali i zbog uticaja neposrednog okruženja u kom se nalazi luka.

 

Projekat studia Jaja Architects ima za cilj da formira prostor na kom će se uspostaviti balans između duhovnog života pojedinca i urbanog života čitave zajednice, piše Designboom.

nova-crkva-kopenhagena-03

Plan je da crkva postane dostupna javnosti za druženje i rekreaciju i kada se verski obredi ne odvijaju. Stepenasta struktura objekta poziva stanovništvo da se popnu na njen vrh i uživaju u pogledu na grad.

nova-crkva-kopenhagena-02

Spiralno kretanje po stepenastoj strukturi objekta omogućava ulaz u dodatne sadržaje objekta.

nova-crkva-kopenhagena-04

Jaja Architects je u projektu predložio puno vodenih površina. Voda je integrisana u projekat zbog svoje uloge u hrihćanskoj veri, ali i zbog uticaja neposrednog okruženja u kom se nalazi luka.

nova-crkva-kopenhagena-05

Niz kanala organizovan je preko čitave stepenaste strukture objekta. Od izvora na vrhu crkve voda će se dalje kretati sve do podnožja. Tok vode postaće dramatičniji usled veće kiše ali će njegovo kretanje ipak biti kontrolisano.

nova-crkva-kopenhagena-07

nova-crkva-kopenhagena-08

nova-crkva-kopenhagena-09

nova-crkva-kopenhagena-10

nova-crkva-kopenhagena-11

Pogledajte i kako je Tom Dixon pretvorio crkvu u radni prostor.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *