Arhitektura

Ekscentričan plan izgradnje novog aerodroma usred grada

Futurističko rešenje Alexa Suttona smanjilo bi vreme putovanja do aerodroma ali nismo sigurni kako bi građani prihvatili avione u svom komšiluku.

Londonska škola arhitekture tražila je od svojih studenata da kao završni rad osmisle rešenje utopijskog aerodroma. Alex Sutton je ponudio projekat novog aerodroma u Stokholmu koji bi se gradio, ni manje ni više, nego usred grada i to iznad ulica i reka.

stokholm-aerodrom-u-gradu-3

Između postojećih grada, u nivou četvrtog i petog sprata, gradila bi se pista na stubovima po kojima bi rolale vazdušne grdosije.

stokholm-aerodrom-u-gradu-4

Putnici bi do terminala stizali preko Personal Rapid Transit (PRT) sistema kojeg čine kapsule koje saobraćaju neposredno uz samu pistu. Sistem bi bio povezan s postojećom saobraćajnom mrežom tako da putnici do aerodroma stizali za manje od deset minuta.

stokholm-aerodrom-u-gradu-6

PRT kapsule bi bile opremljene sistemom za čekiranje prtljaga tako da bi se skratilo i vreme ukcavanja na avion.

stokholm-aerodrom-u-gradu-2

Ne možemo ni da pretpostavimo kako bi stanari reagovali kada bi im pod prozorom sletao avion. Buka u gradu, zatvaranje vizure grada iz ugla pešaka i očigledni bezbednosni propusti su mane ovog projekta ali on je i zamišljen kao utopijski i nešto o čemu možemo da fantaziramo.

stokholm-aerodrom-u-gradu-5

Piloti bi dobili još jedan aerodrom iz košmara…

stokholm-aerodrom-u-gradu-1

Pogledajte i rešenje aerodroma u Čeneju.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *