Arhitektura

Olupina Koste Kondordije postaje turistička atrakcija i izazov za arhitekte

Ko bi mogao predpostaviti da će brod Koste Kondordije, koji se nasukao na obalu u blizini italijanskog ostrva Giglio, ostati na svom mestu i da će postati mesto za okupljanje turista.

Za arhitekte ova plutajuća masa (koja se može videti na Google Maps) je jedinstvena prilika da naprave hibridnu strukturu. Raspisan je međunarodni konkurs kako bi se aktivirale arhitektonske firme u cilju iznalaženja rešenja za polupotopljenu olupinu koja bi se iskoristila kao javni prostor.

Odabrana su četiri najbolja rada:

Prvo mesto pripalo je  timu kojeg čine Alexander Laing i Francesco Matteo Belfiore iz Londona. Njihov projekat je zasnovan stazama koje vode do dekova koji su istali iznad vode. Međutim, glavna atrakcija se nalazi pod vodom. Ceo brod bi se preuredio i iskoristio za prodavnice, holove  i javnu namenu.

Vulmaro Zoffi iz Milana osvojio je drugo mesto sa svojim neuobičajenim projektom koji potpuno uklanja vidljiv deo olupine. Zoffi želi da napravi veštačku greben koji će pomoći održanju života u moru. Pod vodom, stubovi broda bi bili zamenjeni metalnim pločama koje bi naselio podvodni svet.

Treće mesto podelili su Francesco Tonnarelli i Andrea Cippitelli iz Italije i Wynn Chandra iz Velike Britanije. Francesco i Andrea su osmislili rešenje koje je slično prvonagrađenom a oslanja se na izgradnji dokova koji bi premostili put od broda do luke.

Projekat Wynna Chandre je možda i najzahtevniji jer predviđa promenu geologije obale u pojasu oko olupine. Promenom tla izgradile bi se platforme koji bi spojile obala i nasukani brod.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *