Arhitektura

Dubai gradi najveće zatvoreno skijalište na svetu… usred pustinje!

Na usijanom pesku, Dubai pravi još jedan neočekivan projekat: skijalište dugo 1,2 kilometara sa sve veštačkim snegom.

Najveće na svetu zatvoreno skijalište biće izgrađeno u okviru mega-projekta Meydan One, mešovitog komercijalnog centra koji će u svom okrilju imati i najvišu stambenu zgradu na svetu The Dubai One visine 711 metara, više od 300 restorana, hotel s 350 soba, marinu sa 100 vezova kao i fontanu, opet, najveću na svetu koja će bacati vodu do visine od 420 metara!

dubai-ski-staza-2

Zatvoreno skijalište u centru Meydan One ipak neće biti prvo takve vrste. U okviru šoping centra Mall of the Emirates već funkcionište skijalište dugačko 400 metara. Dok je napolju +43C, skijaši sa kompletnom ski opremom skijaće sada na zatvorenoj stazi dugačkoj 1,2 kilometara u kojem je konstantna temperatura -3C.

dubai-ski-staza-4

Očekuje se da će u Meydan Oneu živeti oko 80.000 stanovnika a za njihove potrebe pravi se i zatvoren sportski teren na površini od 25.000 kvadrata koji će moći da ugosti sve sportske discipline: od tenisa, preko košarke, do borilačkih sportova.

dubai-ski-staza-3

Naravno, ovakav ekstravagantan projekat ima svoju cenu – čak 6,8 milijardi dolara.

dubai-ski-staza-5

Prva faza ovog gigantskog projekta trebala bi da bude realizovana do 2020. godine – taman kada Dubai bude ugošćavao Expo 2020.

dubai-ski-staza-6 dubai-ski-staza-7 dubai-ski-staza-8

Pogledajte i kako izgleda skijalište u izolovanoj Severnoj Koreji.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *