Ovako će izledati najveći veštački park prirode; Foto: Mecanoo
Urbanizam

Holandija će imati najveći veštački park prirode

Nedavno je predstavljen urbanistički plan budućeg parka koji će se nalaziti u gradskom području Amsterdama i zauzimaće površinu od čak 29.000 hektara.

Proteklog meseca holandska vlada je zahvaljujući velikoj većini odobrila projekat firme Mecanoo. Prema predstavljenom urbanističkom planu on će objediniti četiri postojeća prirodna rezervata kako bi se zaštitila i osigurala njihova budućnost. U narednom periodu ova četiri prirodna rezervata postepeno će se povezivati i postajati kontinuirani park zvani Nieuw Land.

Ovaj park bi trebalo da postane oaza prirode koja je lako dostupna građanima, te da do njega mogu doći kanuom, biciklom ili peške. Takođe, postojaće železnička linija koja će iz Amsterdama voditi direktno do njega.

Park će činiti mnogobrojni nasipi, močvarna područja i ostrvca, kao i bujnu floru i mnogobrojnu faunu.

„Nieuw Land će biti nova vrsta nacionalnog parka, u kom je iskustvo posetioca centralni element. Park će pružiti atraktivno i edukativno iskustvo posetiocima svih generacija kroz jačanje veze između grada i prirode. Park će činiti mnogobrojni nasipi, močvarna područja i ostrvca, kao i bujnu floru i mnogobrojnu faunu. Biće i raznovrsni prostori za odmor, područja za osamu, u kojima će biti omogućen pogled na zvezdano nebo, kao i područja u kojima će moći da se iskusi divljina i avantura.“ – rekao je Francine Houben, osnivač i kreativni direktor firme Mecanoo za ArchDaily

Kontinuirani ekosistem

Nieuw Land bi prvenstveno trebalo da bude ptičji rezervat, sa mnogobrojnim zaštićenim vrstama, koje bi trebalo da se zadrže na ovom području zbog sigurne hrane i skloništa koji će im biti obezbeđeni.

Dodavanjem ostrva, močvara, potoka, livada i vodenih tokova stvoriće se uslovi za kontinuirani ekosistem. Ovakva organizacija će omogućiti pticama da se u jednoj zoni hrane, a u drugoj odmaraju.

Foto, rendering, grafički prikazi: Mecanoo

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *