Foto: Miran Kambič
Izdvojeno, Regionalni projekti

Enotin park u Kopru podstiče šetače na aktivno korišćenje prostora

Slovenački grad na Jadranskom moru upravo je postao bogatiji za jedan zanimljiv javni projekat smešten na samoj obali grada.

Novi park Central u Kopru dizajnirali su Slovenci iz kuće Enota koji su mu podarili vijugave pešačke trase koje oblikom prate talasasti teren parka, a čitav oblik izdaleka izgleda pre kao prirodna tvorevina nego kao rukom građen objekat. Park je povezan s promenadom i nalazi se na samoj obali o predstavlja polaznu tačku rivijere koja Koper povezuje sa Izolom.

Bazen, prskalice, veštački gejzir i kaskade samo su neki od elemenata koji podstiču prolaznike na aktivno korišćenje prostora.

Inače, Enota je ovaj projekat osvojila na konkursu, a ukupan budžet projekta iznosio je tri miliona evra. Park se prostire na 26.000 kvadrata, a njihovi saradnici na projektu bili su studio Spicy Garden, zadužen za pejzažnu arhitekturu, i Nom biro koji je vršio inženjerske, mehaničke i elektro-tehničke radove na projektu.

Talasasti blokovi

Iz studija poručuju da se ovde radi o inovativnom rasporedu parka podeljenog na osnovne blokove monolitnih, talasastih oblika: Njihov kontrolisani položaj u prostoru u kombinaciji s naglašenom topografijom zelenih površina blago razdvaja celu površinu parka na pojedinačne introvertne programe, dok je bašta obogaćena autohtonim mediteranskim biljkama.

Blokovi se u nekim delovima pretvaraju i u prepreke za decu, negde igraju ulogu zidova za penjanje, a negde pozivaju pešake da ih koriste na neuobičajeni način i sami sebi stvaraju neke nove trase.

Nadovezivanje na grad

Bazen, prskalice, veštački gejzir i kaskade samo su neki od elemenata koji podstiču prolaznike na aktivno korišćenje prostora. Pritom, budući da postoji dobra šansa da će se nova gradska plaža nadovezati na park, ovi elementi deluju i više nego prikladno lokaciji.

U nastavku pogledajte još fotografija projekta:

ENOTA arhitekti; Park Koper 2018
ENOTA arhitekti; Park Koper 2018

Više detalja o projektu pronađite na Enotinom sajtu

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *