Dinarska kuća za 21. vek
Izdvojeno, Mini home

Savremena dinarska kuća pogodna za laku montažu i demontažu

Dinarska kuća za 21. vek gradi se od prefabrikovanih lameliranih drvenih profila, a unutrašnjost je formirana oko ognjišta.

Arhitekte Bojan Vučen, Aleksandar Brelak i Marko Vučen su inspiraciju za dizajn ovog objekta potražili u graditeljskom nasleđu lokalnog podneblja planine Manjača, odnosno u modelu dinarske kuće koja je u ovom regionu predstavljala dominantnu građevinsku formu. Pored konceptualnog utemeljenja u lokalnom istorijskom kontinuitetu, dinarska kuća je autorima iz Banja Luke bila interesantna u kontekstu teme konkursa Mini homemontažna kuća.

Dinarska kuća je koncipirana kao pogodna za laku montažu/demontažu i transport.

S obzirom na nestabilne istorijske okolnosti i stočarski način života, lokalno stanovništvo je često bilo u pokretu, a sa sobom su nosili i svoje kuće. U tom smislu dinarska kuća je koncipirana kao pogodna za laku montažu/demontažu i transport.

Rustični izgled

Predloženo rešenje predstavlja kompaktnu arhitektonsku formu koja svojim osnovnim oblikom prati model dinarske kuće, s tim da je postignuta simplifikacija forme kroz ekstrudiranje krovne strehe ka dole, tako da su krov i zidovi sažeti u jednu strukturu, koja leži direktno na postamentu – temeljima.

Otvori na objektu su izvedeni kao moderna geometrijska interpretacija krovnih otvora za ventilaciju dinarske kuće. Kroz upotrebu šindre kojom je objekat materijalizovan, fasada poprima rustični izgled okolnog pejzaža. Ova veza dodatno je podvučena utiskivanjem lokalnog kamena u betonske temelje, kao i kroz modernu interpretaciju pristupnog stepeništa i ostalih elemenata.

Dnevna zona je formirana oko vertikalnog centralnog motiva – ognjišta.

Unutrašnjost objekta atmosferom i karakterom simbolički predstavlja utočište. Materijalizovana je upotrebom glatke šperploče u prirodnoj boji drveta.

Prostorni plan je kao i tradicionalni model koncipiran kao otvoreni, sa “centralnim kubusom” koji sažima funkcije kupatila, kuhinje i spavanja. Dnevna zona je formirana oko vertikalnog centralnog motiva – ognjišta.

Prefabrikovana izgradnja

Osnovna konstrukcija objekta dizajnirana je od prefabrikovanih lameliranih drvenih profila u cilju ekonomičnosti transporta i montaže kao i ekološkog aspekta jer se na taj način smanjuje otpad.

Konkurs Mini home

Projekat ove montažne dinarske kuće takmičio se na konkursu Mini home: Mala montažna kuća koji je organizovao portal Gradnja. Pogledajte ko je sve osvojio nagrade ovde.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *