Duplo viši od Athens Tower 1; Vizualizacija: DBOX/Foster + Partners
Svetski projekti

Foster projektuje novi najviši neboder u Atini

Marina Tower će biti prvi zeleni oblakoder u Grčkoj koji će biti duplo viši od sadašnjeg rekordera.

Objekat Marina Tower, osmišljen kao kruna razvojnog plana Agios Kosmas Marina, na mestu nekadašnjeg međunarodnog aerodroma u Atini, dostizaće visinu od 200 metara i postaće nova najviša zgrada u Grčkoj.

Projekat potpisuje čuveni Foster + Partners, a jednom kada bude realizovan biće gotovo dvostruko viši od trenutnog visinskog rekordera u zemlji, objekta Athens Tower 1 visokog 103 metra, koji je projektovao Ioannis Vikelas.

Planirano je da Marina Tower bude prekriven zelenilom, te arhitekte ističu da će objekat tako postati i „prva zelena visoka zgrada“ u Grčkoj.

Vizualizacija: DBOX/Foster + Partners

Marina Tower biće dvostruko viši od trenutnog visinskog rekordera, objekta Athens Tower 1 visokog 103 metra.

Objekat će imati 200 apartmana organizovanih na 45 spratova, koji će imati dvostruku orijentaciju kako bi se svima obezbedio neometan pogled na obalu, ali i prirodno osvetljenje i ventilaciju prostorija.

U eksterijeru, objekat će karakterisati elegantna forma, prekrivena zelenilom, i kako za Dezeen navode autori „dizajnirana na način da se stopi sa posebnim karakterom mediteranskog pejzaža“.

Vizualizacija: DBOX/Foster + Partners

Zeleni oblakoder

Prema navodima arhitekata, neboder je projektovan kao „jedan od najzelenijih zgrada na svetu i predstavlja model održivog dizajna“. Međutim, detalji koji govore o tome kako će se taj plan uspostaviti biće tek naknadno otkriveni, ali su arhitekte objasnile da će raditi sa najboljim ekološkim praksama i po najsavremenijim međunarodnim sigurnosnim protokolima, istovremeno koristeći ekološki prihvatljive građevinske materijale.

Umesto aerodroma

Marina Tower je jedan od objekta koji se radi po narudžbini Lamda Development, kao deo master projekta Ellinikon koji će obuhvatiti 300 hektara zemljišta. Projektom Ellinikon transformisaće se mesto nekadašnjeg aerodroma u niz kvartova sa još pet visokih zgrada, kao i velikim parkom na obali. Planirano je da zgrada Marina Tower bude otvorena za pet godina.

„Master plan Ellinikon daje novi pravac urbanom razvoju u Atini, okupljajući nove načine života, rada i druženja, gde su svi usredsređeni na gradski park, veliki i ugodan prostor prikladan za lokalne zajednice, kao i celokupan grad Atinu.“, rekla je Antoinette Nassopoulos-Erickson, senior partner u Foster + Partners.

A pogled na Partenon?

U Atini postoje limit za visinu objekta koja ne sme prelaziti 12 spratova kako se ne bi blokirao pogled na Partenon. Međutim, postoji nekoliko izuzetaka među kojima će biti i Marina Tower jer se gradi u predgrađu grčke prestonice.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *