Elginov mermer u Britanskom muzeju; Foto: Wikimedia
Aktuelno

Britanci (ponovo) odbili da vrate Partenonski mermer u Grčku

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da su skulpture koje je u ovu zemlju doneo Lord Elgin legalno nabavljene, te da će ostati u Britaniji.

Boris Džonson je iskoristio svoj prvi intervju za jedne evropske novine od kako je postao premijer Velike Britanije, kako bi istakao svoje namere o izričitom odbijanju vraćanja antičkih grčkih skulptura, poznatih i kao Partenonski mermer, u Grčku. Džonson insistira na tome da istorijske skulpture, koje je Lord Elgin iz hrama uklonio 1798. godine, moraju da ostanu u Britaniji, jer su tu stigle legalno, piše The Guardian.

„Razumem snažna osećanja Grka i njihovog premijera po pitanju ovog problema.“, međutim nije im pružio nikakvu nadu za promenu situacije.

Elginov ili Partenonski mermer?

Ovaj njegov odgovor grčkom listu Ta Nea bila je reakcija na službenu molbu kolege, grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, da Britanija dostavi Grčkoj deo čuvenog mermernog friza, poznatog i kao Elginov mermer.

“Vlada Velike Britanije ima čvrst dugogodišnji stav o skulpturama, a to je da ih je Lord Elgin legalno stekao u skladu sa tadašnjim važećim zakonima, kada je Grčka bila pod Osmanlijskim carstvom, te da su one u legalnom vlasništvu Britanskog muzeja.”, dodao je Džonson.

S obzirom na to da je prošle godine grčka ministarka za kulturu, Lina Mendoni, žigosala Elgina kao “serijskog lopova” koji je koristio ilegalnu taktiku za uzimanje mermera, ovo Džonsonovo ponovno odbijanje sigurno će razbuktati dodatne razmirice, pogotovo u trenutku kada se Grčka sprema za 200. godišnjicu nezavisnosti koja se dogodila 25. marta 1821. godine.

Lord Elgin ih je legalno stekao u skladu sa tadašnjim važećim zakonima, kada je Grčka bila pod Osmanlijskim carstvom.

Neposredno pred proslavu, Atina je pokrenula svoju kampanju za povrat ovog friza iz petog veka pre nove ere, koji smatraju vrhuncem svoje klasične umetnosti. Naime, Grčka već dugo tvrdi da je ponovno ujedinjenje skulptura friza, izloženih u muzejima širom Evrope, ali u najvećoj meri u Londonu, sastavni deo razumevanja umetničkih dela u kontekstu hrama koji su ga nekada krasili.

Od monumentalnog friza dugog 160 metara, koji je izradio vajar Fidija po nalogu Periklea, više od 80 metara je izloženo u Britanskom muzeju. Oko pedeset metara se nalazi u muzeju Akropolja.

Partenonski mermer u Britanskom muzeju; Foto: Flickr korisnik Justin Norris

Francuzi vratili deo friza

S obzirom na važnost ovog pitanja za Grčku, premijer Micotakis je čak ubrzo nakon svog stupanja na dužnost, predložio da se u Londonu izloži blago koje nikada ranije nije prikazano u inostranstvu, u zamenu za povrat Partenonskog mermera. On je istakao i da Akropolj ne pripada samo Grčkoj i da predstavlja globalni spomenik od kulturnog značaja ali da ako zaista želimo da vidimo njegovu jedinstvenost, moramo ga videti u punom sastavu na originalnoj lokaciji.

Iako sa jedne strane Britanija i dalje zvanično čvrsto odbija povrat, Francuska je pristala da vrati u Atinu deo friza koji je Luvr dugo vremena smatrao jednim od najdragocenijih izloženih dela koje su posedovali. Ipak, zauzvrat su dobili spektakularne grčke bronzane umetnine koje nikada ranije nisu viđene.

Novi istorijski podaci

Iako Džonson sa jedne strane ističe da je 2021. godina bitna za godina za Grčku ali i uzbudljivo vreme za oživljavanje odnosa sa grčkim narodom, sa druge strane grčka ministarka kulture ipak ima nešto oštriji stav koji je isključivo usmeren na vraćanje Partenonskog mermera, te ističe da Atina može da pruži “neophodne dokumentovane dokaze”, kako bi potvrdili svoje tvrdnje da Britanski muzej nezakonito poseduje skulpture.

“Nakon pažljivog pregleda izjava premijera Džonsona, jasno je da on nije ispravno obavešten o novim istorijskim podacima o okupaciji Grčke od strane Osmanlija, koji pokazuju da nikada nije bilo legitimnog sticanja skulptura Partenona od strane Lorda Elgina, a samim tim ni Britanskog muzeja. Za Grčku, Britanski muzej nema legitimno vlasništvo odnosno posedovanje skulptura. Partenon, kao simbol UNESCO i zapadne civilizacije, odražava univerzalne vrednosti. Dakle, svi smo dužni da radimo u tom pravcu.”, rekla je Lina Mendoni.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *