Projekat studija Cigue nosi naziv Le Petit House (mala kuća); Foto: Maris Mezulis
Svetski projekti

Lagana drvena kuća podignuta na temeljima od čelika

Jednostavna struktura u obliku slova L obložena je crnim drvenim daskama, dok je krov načinjen od talasaste plastike oslonjen na tanke čelične nosače.

Francuski arhitektonski studio Ciguë podigao je ovu drvenu kuću od 88 kvadratnih metara iznad ruralne lokacije u mestu Saint Julien le Petit u Francuskoj, koristeći tanke montažno-demontažne čelične temelje.

U potrazi za kontrastom sa tradicionalnim kamenim seoskim kućama u ovoj oblasti, firma sa sedištem u Parizu oslanjala se na lagane kuće izgrađene u Kaliforniji 1960-ih u okviru eksperimenta Case Study Houses kako bi se stvorila jednostavna struktura koja se nenametljivo nalazi u svom okruženju.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Jednostavna struktura nenametljivo se nalazi u svom okruženju; Foto: Maris Mezulis

U direktnom kontaktu sa pejzažom

„Ova drvena kuća pažljivo bira svoje zemljište, ekspoziciju, visinu i reference kako bi nas podsetila na arhetip seoske kuće“, rekli su iz studija za portal Dezeen.

„To je mesto na kome živite bezbrižno i neograničeno, u direktnom kontaktu sa pejzažom, okruženi najpotrebnijim stvarima“, dodaju pariski arhitekti.

Zastakljeni deo pune visine okrenut je prema jugu; Foto: Maris Mezulis

Krov ima veliki prepust i oslonjen je na tanke čelične nosače.

Gotovo kvadratna centralna forma kuće, obložena crnim drvenim daskama, nalazi se na vrhu izdignute drvene palube. Paluba obavija južnu ivicu objekta kako bi stvorila različite prostore za sedenje okružene crnom drvenom balustradom.

Krov ima veliki prepust i oslonjen je na tanke čelične nosače. Pod njim se nalazi zastakljeni deo pune visine okrenut prema jugu, u kom su smešteni dnevni boravak, trpezarija i kuhinja sa dramatičnim pogledom na pejzaž.

Spojevi između temelja i kuće su ostavljeni vidljivim; Foto: Maris Mezulis

Viši plafoni na prednjoj strani

Dve spavaće sobe, kupatilo i radni prostor stvaraju privatniji deo kuće u obliku slova L, sa malim prozorima koji severno i istočno uokviruju pogled.

Stepenasta krovna linija stvara više plafone na prednjoj strani kuće, dok su spavaće sobe pozadi prostori sa malo intimnijim osećajem.

Stepenasta krovna linija stvara više plafone na prednjoj strani kuće; Foto: Maris Mezulis

Jednostavan nameštaj, prozorski okviri i oprema napravljeni su od drveta poreklom iz lokalnog područja.

„Koristeći velike prozorske otvore, ovaj dom je preplavljen svetlošću i živi u ritmu godišnjih doba u skladu sa svojim bioklimatskim principima“, rekli su iz studija.

U enterijeru, zidovi i plafoni su dobili oštru belu završnu obradu. Jednostavan nameštaj, prozorski okviri i oprema napravljeni su od drveta poreklom iz lokalnog područja.

Zidovi i plafoni u enterijer dobili su oštru belu završnu obradu; Foto: Maris Mezulis

Neo-vernakularni duh utisnut u pejzaž

Veći deo okvira i strukture je ostavljen izloženim, sa mrežom od crnih drvenih letvica koje podržavaju valovitu plastiku koja formira krov. Spojevi između temelja i kuće su takođe vidljivi.

„Lagano lebdeći iznad polja, kuća utiskuje svoj jedinstveni neo-vernakularni duh u pejzaž, birajući drvo iz okolnih šuma koje su postepeno zamenile poljoprivredno zemljište u regionu“, rekli su na kraju iz studija.

Kuća je dizajnirana tako da lagano lebdi iznad polja; Foto: Maris Mezulis

Grafički prilozi

Foto-galerija

Projekat studija Cigue nosi naziv Le Petit House (mala kuća); Foto: Maris Mezulis
Projekat studija Cigue nosi naziv Le Petit House (mala kuća); Foto: Maris Mezulis

Fotografije: Maris Mezulis

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. miki

    sjajno, šta reći ? velika, jednostavna kuća od čistih 88 kvm bez terase, potpuno uklopljena u sredinu koju francuzi zovu “ mala kuća“ al ok, kad pogledam ono srpsko moderno ruglo sa srpskim imenom „armadiljo“od 88 hiljada evra na kopaoniku plače mi se koliko smo posrnuli

  2. Combo

    Bilo bi lepo znati,s obzirom na velike staklene površine ,koji je energetski razred ove kuće,kako je rešeno grejanje?

Оставите одговор

Obavezna polja *