Dvorana MSG Sphere u Las Vegasu; Foto: Sphere Entertainment
Svetski projekti

Živa arhitektura: Ova dvorana u Las Vegasu pokrivena je LED ekranom od 54.000 kvadrata

Iako obara rekorde po svom ogromnom LED ekranu, ovaj nesvakidašnje oblikovani objekat ujedno je i najveća sferična zgrada na svetu.

Spektakularni vatromet i površina Meseca bili su samo neki od brojnih vizuala koji su osvetlili koncertnu dvoranu MSG Sphere u Las Vegasu povodom proslave Četvrtog jula, nacionalnog praznika SAD.

Modularni 16K LED ekran od 54.000 kvadratnih metara, najveći svoje vrste, predstavljen je kao deo specijalne video-demonstracije, održane pre zvaničnog otvaranja objekta u septembru ove godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Foto: Sphere Entertainment

Živa arhitektura poznatog biroa

Opisanu kao „živa arhitektura“, dvoranu MSG Sphere je dizajnirao arhitektonski studio Populous za kompaniju koja stoji između ostalog i iza njujorškog Medison Skver Gardena (MSG).

Kada bude završen, sala će ugostiti raznovrsne zabavljačke nastupe i koncerte, dok će u svom eksterijeru prikazivati širok spektar vizuelnog sadržaja.

Foto: Sphere Entertainment

Egzosfera je više od ekrana ili bilborda – ona je živa arhitektura i razlikuje se od bilo čega što postoji bilo gde u svetu.

Iako obara rekorde po svom ogromnom LED ekranu, koji je nazvan Egzosfera (eng. Exosphere), ovaj nesvakidašnji objekat ujedno je i najveća sferična zgrada na svetu.

„Egzosfera je više od ekrana ili bilborda – ona je živa arhitektura i razlikuje se od bilo čega što postoji bilo gde u svetu“, rekao je za potpredsednik u MSG Sphere Gaj Barnet.

Foto: Sphere Entertainment

Pozdrav kao uvod u spektakl

Specijalna demonstracija povodom Dana nezavisnosti počela je grafičkim ispisom Hello World (srp. Zdravo, Svete), koji je bio i prva stvar koju su prolaznici par dana ranije mogli videti kada su na ekranu pokrenuti testovi.

Nakon toga usledile su različite upečatljive animacije u rasponu od šarenih vatrometa i podvodnih scena, do vizuelnih prikaza zvezda i lunarnih površina.

Foto: Sphere Entertainment

Mogućnost prikaza 256 miliona boja

Egzosfera je formirana od približno 1,2 miliona pakova, od kojih svaki sadrži 48 pojedinačnih LED dioda koje mogu prikazati 256 miliona različitih boja.

Sama dvorana imaće kapacitet od 20.000 ljudi, uključujući 17.600 mesta za sedenje i još 2.400 mesta za stajanje, a U2 će biti prvi bend koji će u njoj svirati pred publikom kada se otvori u septembru.

A iako ju je dizajnirao Populous, njen ekran je razvio studio za imerzivni sadržaj Sphere Studio, sa specijalistima za LED tehnologiju iz SACO Technologies. Šou za četvrti jul razvio je interni kreativni tim Sphere Studios.

Foto: Sphere Entertainment

Izvanredna iskustva koja možemo da stvorimo sa Egzosferom ograničena su samo maštom.

„Egzosfera predstavlja platno od 360 stepeni za pripovedanje brendova koje će se videti širom sveta“, rekao je izvršni direktor MSG Sports Dejvid Hopkinson.

„Izvanredna iskustva koja možemo da stvorimo ograničena su samo maštom, i mi smo oduševljeni što konačno sa svetom delimo spektakularni potencijal Egzosfere“ – dodao je on.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *