Vile je dizajnirao britanski arhitekta Džon Poson; Rendering: John Pawson
Svetski projekti

Luksuzne vile od krečnjaka ugrađene u mediteranski pejzaž

Namerno veoma izdašne s prostorom, obe vile će sadržati po sedam spavaćih soba, 25 metara dug bazen, dodatne kuće za goste, bioskop i vinski podrum.

Britanski dizajner Džon Poson otkrio je nacrte za dve luksuzne vile od krečnjaka, koje će biti izgrađene u rezidencijalnom odmaralištu Sabina na mediteranskom ostrvu Ibica.

Dve vile koje je dizajnirao Poson trebalo bi da budu izgrađene u selu Sant Agusti des Vedra, na zapadu Ibice, u okviru privatnog luksuznog stambenog imanja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Vile su smeštene u luksuznom odmaralištu na zapadu ostrva; Rendering: John Pawson

Bazen od 25 metara u obe vile

Nazvane Can Almendro i Can Adelfa, obe vile će sadržati po sedam spavaćih soba, 25 metara duge bazene i dodatne kuće za goste.

Can Adelfa će se nalaziti na brdovitom terenu od 3.775 kvadratnih metara, a pored dve kuće za goste i kućice uz bazen, vila će sadržati bioskop, vinski podrum i prostor za roštilj.

Zasenjeni prostori predviđeni su za jelo i opuštanje; Rendering: John Pawson

Poenta je bila da se stvori mesto gde svi koji borave imaju dovoljno prostora iznutra i spolja.

Can Almendro će imati nešto veći otisak – ukupno 1.788 kvadratnih metara na placu od 4.000 kvadrata – i na sličan način će uključivati kuću za goste i objekte za uživanje u luksuzu kao što su bioskop i vinski podrum.

„Obe vile su namerno veoma izdašne sa prostorom, tako da svaka može udobno da primi vlasnike i njihovu decu, kao i dvoje ili troje gostiju i njihovu decu“, rekao je Poson za ArchDaily.

„Poenta je bila da se stvori mesto gde svi koji borave – i gosti i vlasnici – imaju dovoljno prostora iznutra i spolja, da se okupe ili povuku, sa zasenjenim prostorima za jelo i opuštanje“, dodao je britanski arhitekta.

Pogled na okean kao rezultat prozora pune visine; Rendering: John Pawson

Intimnost naspram monumentalnosti

Svaka vila će imati pravolinijsku strukturu dizajniranu tako da izgleda kao da je ugrađena u pejzaž, a ne da izlazi iz njega.

Krečnjak lokalnog porekla će obložiti spoljašnjost vila kako bi se stvorio tipičan španski izgled bez nametanja ili odvraćanja pažnje od okoline.

„Želeli smo da učinimo da vile izgledaju intimno – kako bismo izbegli da se obim oseća previše monumentalno“, izjavio je Poson.

Spoljašnjost vila će obložiti krečnjak lokalnog porekla; Rendering: John Pawson

Pogled na okean i planinske vrhove uokviriće svaki deo vile kao rezultat prozora pune visine i kliznih vrata.

„Korišćenje lokalnog krečnjaka i krečne vode pomaže arhitekturi da postane deo pejzaža, ostavljajući utisak volumena koji su ugrađeni u brdo, a ne uzdižu se iz njega. Ovde se nikada nije radilo o pravljenju Partenona ili Getija“, objasnio je on.

Džepovi posvećeni obedovanju i odmaranju na otvorenom okružiće zidove domova između bazena i uređenih bašta.

Pogled na okean i planinske vrhove na zapadnoj obali uokviriće svaki deo vile kao rezultat prozora pune visine i kliznih vrata koja će iskoristiti boravak i u zatvorenom i na otvorenom.

Izgradnja vila trebalo bi da počne ove zime; Rendering: John Pawson

Zelena arhitektura po želji klijenta

„Održivost je zaista važna za klijente i želeli su da arhitektura bude što je moguće zelenija, tako da je upotreba stakla ograničena, a zidovi su ekstra debeli, radi zaštite od toplote ili hladnoće, osiguravajući da temperatura u unutrašnjosti ostane prilično stabilna“, naveo je Poson.

Izgradnja vila bi trebalo da počne u zimu 2022. godine, a kao što smo već pisali, Can Adelfa i Can Almendro samo su deo projekta u okviru kojeg će 18 priznatih arhitekata i arhitektonskih dizajnera kreirati na Ibici 21 luksuznu vilu.

Galerija rendera

Rendering: John Pawson
Rendering: John Pawson
Rendering: John Pawson
Rendering: John Pawson
Rendering: John Pawson
Rendering: John Pawson
Rendering: John Pawson
Rendering: John Pawson
Rendering: John Pawson
Rendering: John Pawson
Rendering: John Pawson
Rendering: John Pawson

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *