Obrazovni centar smešten je u gradu Sanya na ostrvu Hainan; Foto: Shining Laboratory
Svetski projekti

Drvena rešetka koja zamagljuje granicu između eksterijera i enterijera

Unutar ovog edukativnog centra obavijenog rešetkastom konstrukcijom nalazi se farma za organsku proizvodnju hrane.

Sanya Farm Lab je poljoprivredni obrazovni centar koji je organizovan na 4.000 kvadrata, a nalazi se u gradu Sanya, u kineskom okrugu Nanfan, sedištu naučnih istraživanja tropske poljoprivrede, gde se radi na pitanjima koja se odnose na klimatske promene, nedostatak zemlje i vode, proizvodnju hrane, kao i turizam.

Centar na ostrvu Hainan je projektovao kineski studio CLOU Architects, po narudžbini lokalnog investitora, a prilikom dizajniranja drvene rešetkaste strukture koja daje karakter ovom objektu arhitekti su kao referencu koristili tradicionalne kuće sa krovom od slame.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Centar  je projektovao kineski studio CLOU Architects; Foto: Shining Laboratory

Prostori prilagođeni konceptu „od farme do stola“

Objekat Sanya Farm Laba pruža prostor za demonstriranje ekoloških istraživanja na delu, pridajući isti značaj i obrazovnim aspektima i „načinu života“ poljoprivrednih nauka, piše Dezeen.

Pored prostora namenjenog za održavanje izložbi i raznovrsnih događaja, centar sadrži prostore koji se mogu prilagoditi konceptu „od farme do stola“, kao i kancelarije koje mogu biti u funkciji saradnje sa istraživačima i startap kompanijama.

Četvorospratni objekat se u svojoj prostornoj organizaciji sastoji od naslaganih „staklenih kutija“ različitih veličina, koje su vizuelno povezane velikim atrijumom.

Primarna cirkulacija je obezbeđena preko spiralnog stepeništa u otvorenom prostoru; Foto: Shining Laboratory

Fokus dizajna je na zamagljivanju granica između unutrašnjeg i spoljašnje.

Primarna cirkulacija je obezbeđena preko spiralnog stepeništa u otvorenom prostoru, koje baš takav koncept funkcionisanja prostora i promoviše – otvorenost.

„Fokus dizajna je na zamagljivanju granica između unutrašnjeg i spoljašnjeg kako bi se maksimizovale mogućnosti za istraživače i posetioce da komuniciraju podjednako i unutar i izvan prostora zgrade“, rekle su arhitekte.

Prvi sprat u značajnoj meri izlazi van obima prizemlja kako bi natkrio otvorene javne prostore u prizemlju, dok je na gornjim nivoima organizovano i nekoliko terasa.

Prvi sprat natkriva otvorene javne prostore u prizemlju; Foto: Shining Laboratory

Prirodna ventilacija prostora

Raznovrsni unutrašnji prostori, spoljašnje platforme, kao i potpuno otvoreni prostori obavijeni su drvenom mrežastom konstrukcijom, koja je inspirisana slamnatim krovovima kuća koje je na ovom ostrvu tradicionalno gradila zajednica Li Hainana.

Širina drvenih rešetki je 80 centimetara, te je na taj način sprečen direktan prodor sunčeve svetlosti u unutrašnjost, a istovremeno je omogućen čist pogled ka okruženju.

Drvene rešetke sprečavaju direktan prodor sunčeve svetlosti; Foto: Shining Laboratory

U središtu ovog edukativnog prostora nalazi se zatvorena organska farma.

Ulaz u objekat je organizovan na severnoj fasadi i vodi direktno do lobija u kom se nalazi zatvorena organska farma. Ceo ovaj edukativni prostor okružen je recepcijom, barom, restoranom i pijacom sa prednje strane objekta, dok su huhinja i pomoćni prostori organizovani sa zadnje strane.

Na prvom spratu su smešteni kafić, multimedijalni prostor, kancelarije, VIP soba kao i terasa na koju se stupa neposredno pored spiralnog stepeništa.

Stepenište vodi dalje do drugog sprata, gde je smeštena velika terasa zatvorena unutar rešetkaste konstrukcije. Prostor za događaje na otvorenom, kao i igralište za decu organizovani su po obodu zgrade.

Stepenište vodi do zatvorene terase na drugom spratu; Foto: Shining Laboratory

Grafički prilozi

Foto-galerija

Obrazovni centar smešten je u gradu Sanya na ostrvu Hainan; Foto: Shining Laboratory
Obrazovni centar smešten je u gradu Sanya na ostrvu Hainan; Foto: Shining Laboratory
Foto: Shining Laboratory
Foto: Shining Laboratory

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *