Prva nagrada otišla u Podgoricu; Render: Biro 81000
Konkursi

Ovo su nagrađeni radovi na konkursu za rešenje vrtića u Baru

Svojim kompaktnim oblikom i materijalizacijom prvonagrađeno rešenje predstavljaće prostorni reper užeg gradskog jezgra ovog primorskog grada.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore objavilo je rezultate međunarodnog Konkursa za idejno arhitektonsko rešenje vrtića i jaslica – centralnog objekta za potrebe JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ u Baru.

Između 47 konkursnih radova, žiri kojim je predsedavao prof. dr Budimir Sudimac prvu nagradu vrednu 12.000 evra dodelio je podgoričkom Birou 81000, čiji projekat potpisuje autorski tim koji čine Ivan Jovićević, Dušan Đurović, Ksenija Gomilanović, Olivera Mirković i Denis Tahirović.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projektom se daje jasan odgovor na oblik parcele; Render: Biro 81000

Novi i raznoliki prostori za igru i učenje

Kako se navodi u saopštenju žirija, kvalitet ovog projekta ogleda se u tome što daje odgovor na novi priѕtup projektovanju i izgradnju prostora za obrazovanje u ranom detinjstvu.

Spoljašnji prostor je koncipiran kao sastavni deo prostora za edukaciju i podѕticajno utiče na kvalitet boravka dece u ovakvom objektu. Arhitekonѕka koncepcija objekta promoviše ideju o stvaranju novih i raznolikih prostora za igru i učenje.

Projektom se daje jasan odgovor na oblik parcele i neposredno okruženje izborom tipologije. Objekat svojom pozicijom i tipologijom omogućava dualno korišćenje višenamenskog prostora u prizemlju i na najbolji način koristi dnevnu svetlost.

Osnova prizemlja – prvonagrađeni rad

Predloženi koncept objekta promoviše interakciju dece i prirode uz aktivnu transformaciju zajedničkog prostora.

Rrojekat na specifičan način formira arhitektonski ѕklor uravnotežene eѕtetike primerene uѕlovima lokacije, te će predloženo rešenje svojim kompaktnim oblikom i materijalizacijom predstavljati prostorni reper užeg gradskog jezgra Bara, što je bio jedan od ciljeva konkurѕa, kaže se u obrazloženju žirija.

Artikulacija fasade i otvora omogućavaju dobru vizuelnu vezu s okruženjem. Predloženi koncept objekta promoviše interakciju dece i prirode uz aktivnu transformaciju zajedničkog prostora, dodaje se.

Prostorije za boravak dece su dizajnirane tako da dozvoljavaju grupno okupljanje i, po potrebi, pojedinačnu aktivnost. Unutrašnji prostor je koncipiran tako da omogućava optimalnu komunikaciju među decom uz olakšani nadzor vaspitača.

Unutrašnji prostor je koncipiran tako da omogućava optimalnu komunikaciju među decom; Render: Biro 81000

Didaktički trg zamišljen kao more

Kako navode autori, jedna od ideja je bila formirati proširenje, prazninu ispred objekta – trg – prostor za prijem više od 350 dece sa roditeljima.

Na konceptualnoj ravni, dodaju, trg je zamišljen kao more – Jadransko, barsko, interaktivno i didaktično, koje svojim talasima uvlači korisnika u kuću.

„Patern repetativnog morskog talasa podloga je za sticanje novih znanja – učenje slova, brojeva, boja, životinja, ali i za bezbrižnu igru školice, klackanja itd.“, kažu podgorički arhitekti.

Patern repetativnog morskog talasa podloga je za sticanje novih znanja: Render: Biro 81000

Duboka streha vrtićkog bloka iznad hola omogućava mu zaštitu od sunca i kiše tokom cele godine.

Centralni višenamenski prostor – hol predstavlja produžetak didaktičkog trga. On je unutrašnji prostor okupljanja i artikulišući element između svih delova zgrade.

Zamišljen je kao polje mogućnosti – polivalentan prostor biblioteke, trijaže, trpezarije, unutrašnjeg igrališta, dečijih priredbi i sl. Projektovan je kao slobodan, otvoren i fleksibilan prostor, sa mobilnom opremom i nameštajem.

Hol po rečima autora „pliva” u dvorištu – moguće ga je u potpunosti otvoriti i spojiti sa dvorištem sa južne i severne strane. Duboka streha vrtićkog bloka iznad njega omogućava mu zaštitu od sunca i kiše tokom cele godine.

Duboka streha vrtićkog bloka omogućava zaštitu od sunca i kiše tokom cele godine; Render: Biro 81000

Lokalni kamen za oblaganje fasade

Jaslice i ekonomski blok na prizemlju, pozicionirani su duž ulice na istoku, kao svojevrsna ograda koja determiniše unutrašnje dvorište.

Na konceptualnoj ravni oni su zamišljeni kao kameni bedem ka ulici – masivan prizeman volumen koji obezbeđuje sigurno sklonište za najmlađu decu i osoblje.

Fasada je obložena mašinski rezanim, prirodnim, lokalnim barskim kamenom u sistemu ventilisane fasade, i ista je konsekventno sprovedena i u enterijeru.

Osim toga, na prizemlju je ostvaren kontrast – kamenih gromada i aluminijumske bravarije – prirodnog i veštačkog – lomljenog i laserski rezanog.

Prizemlje objekta prepuno je kontrasta; Render: Biro 81000

Iz koridora je omogućen izlaz na severnu krovnu terasu sa prostorom za povrtarstvo.

Utilitarni kontejner na spratu predviđen je za vrtić i administraciju. Projektovan je kao nojfertovski pročišćeni dvotrakt sa kancelarijama i pratećim sadržajima administracije na severu, odnosno sobama za vrtićke grupe na jugu.

„Na konceptualnoj ravni zamišljen je kao brod koji levitira na horizontu – pučini”, navode za Gradnja.rs iz podgoričkog Biroa 81000.

Radne sobe vrtića odvojene su kliznim vratima, tako da postoji mogućnost povezivanja istih u jednu ili više soba. Sanitarije su vizuelno povezane sa radnim sobama i grupisane “u izlogu” – duž koridora – što omogućava dobar nadzor vaspitačima.

Iz koridora je omogućen izlaz na severnu krovnu terasu na kojoj se nalazi ogledni vrt – prostor za povrtarstvo, odnosno prostor za uzgoj začinskog bilja.

Radne sobe vrtića odvojene su kliznim vratima; Render: Biro 81000

Brdo kao glavni oblikovni element dvorišta

Dvorište je projektovano kao brisani prostor – kontemplativan, determinisan drvoredom čempresa i maslina po obodu parcele. Ispod krošnji drveća je predviđen smeštaj sprava za igru dece.

Veliko brdo, koje krije pogonske sadržaje ispod sebe, glavni je oblikovni element dvorišta. Preko njega je omogućeno spuštanje dece iz vrtića u dvorište toboganom ili stepeništem.

Osim brda, dvorištem dominira veća vodena površina – bara – prostor za ispitivanje i igru sa vodom – pilot projekat ove vrste u oblasti predškolskog obrazovanja u Crnoj Gori, napominju autori.

Pogonski sadržaji se kriju ispod velikog brda; Render: Biro 81000

Drugonagrađeno rešenje

Odlukom žirija, drugu nagradu u iznosu od 6.000 evra dobio je projekat koji potpisuje tim beogradskog Termoprojekta d.o.o. – Jasmina Pavlović, d.i.a., Ana Nenadić, d.i.a., Mila Joksimović, d.i.a., Maja Vasilev, d.i.a. i Miloš Purić, d.i.a.

Prema obrazloženju žirija, ovaj objekat je dosledan u oblikovanju prostorne koncepcije – spiralno prostorno uvijanje do geometrije školjke, te ovakvo rešenje daje jedan novi pristup projektovanju predškolskih ustanova.

Kako se dalje navodi, razbijanje linearnosti i praćenje kretanja sunca svojom zakrivljenošću afirmiše novu paradigmu u oblikovnosti i rešavanju funkcije. Zaobljenost i omekšavanje linija ublažava uticaj mase u prostoru.

Prostorno funkcionalne celine su adekvatno pozicionirane u objektu. Medutim,  dodaje žiri, ovakva tipologija je zahtevna i vuče dodatne rizike u projektavanju i izgradnji.

Zaobljenost i omekšavanje linija ublažava uticaj mase u prostoru; Render: Termoprojekt

Projektom se formira unutrašnje dvorište, što predstavlja centralni motiv za okupljanje.

Svojom pozicijom i veličinom na lokaciji objekat je centralno postavljen i na taj način je uskraćeno adekvatno korišćenje slobodnog prostora za igru dece.

Projektom se formira unutrašnje dvorište, što predstavlja centralni motiv za okupljanje. Ostvareni zajednički višenamenski prostor koji služi različitim dečijim aktivnostima ne omogućava direktan pristup većini prostorija za boravak i njegovo aktivnije uključivanje u vaspitanje i obrazovanje.

Ovakvi prostori bi, prema mišljenju žirija, trebalo da budu jezgro javnih i grupnih aktivnosti dece u objektu. Nekompaktnost objekta povećava troškove izgradnje, utroška materijaia i vremena izgradnje. Svojom tipologijom objekat ima dosta dugačke hodnike kao dosta neprijatne tranzicione prostore, zaključuje se na kraju.

Svojom tipologijom objekat ima dosta dugačke hodnike kao tranzicione prostore; Render: Termoprojekt

Trećenagrađeno rešenje

Treća nagrada, u iznosu od 3.500 evra, pripala je projektu biroa KONNTRA, koji autorski potpisuju arhitekti iz Severne Makedonije i Slovenije Mirjana Lozanovska, Silvija Shaleva, Erik Jurišević, Tamara Djerkov i Dimitar Milev.

Prema obrazloženju žirija, predloženo rešenje je kompaktne forme sa linearnim, višenamenskim prostorom u vidu proširene komunikacije iz koga je omogućen direktan pristup prostorijama za boravak.

Funkcionalne celine su pravilno orijentisane u odnosu na prirodno osvetljenje i strane sveta. Objekat je prostrano pozicioniran na lokaciji tako da omogućava formiranje veoma atraktivnog dvorišnog prostora za igru dece.

Funkcionalne celine su pravilno orijentisane u odnosu na prirodno osvetljenje i strane sveta; Ilustracija: KONNTRA

Oblikovnoѕt je interesantan pokušaj kao koncept dečje igračke, međutim, previše podseća na fabričku arhitekturu.

Distribucija funkcionalnih sadržaja sa interaktivnim kontaktom sa okolinom i linearnim višenamenskim prostorom daje odgovor na novopostavljene smernice za projektovanje ovakvih objekata.

Prostorna diferencijacija u organizaciji prostora je vrlo jasno naglašena. Predimenzionisan prostor za parkiranje uvažava realne potrebe u skladu sa namenom objekta, ali oduzima zelene površine i smanjuje prostor koriѕtan za igru.

Kako navodi žiri, nejaѕna materijalizacija i izbor prezentacije ne daje jasnu kontekstualnu predstavu. Oblikovnoѕt je interesantan pokušaj kao koncept dečje igračke, međutim, previše rodseća na fabričku arhitekturu, što je neadekvatno za ovaj tip namene, ne ѕamo kao oblikovnost već i kao poruka koja se može iščitati iz ovakvog rešenja.

Oblikovnost previše podseća na fabričku arhitekturu, što je, kaže žiri, neadekvatno za ovaj tip namene; llustracija; KONNTRA

Grafički prilozi

Šeme – prvonagrađeni rad
Šeme – prvonagrađeni rad
Osnova prizemlja – prvonagrađeni rad
Osnova prizemlja – prvonagrađeni rad
 Osnova sprata – prvonagrađeni rad
Osnova sprata – prvonagrađeni rad

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. miki

    divna rešenja,baš fino

  2. Dzoni

    Svaka cast kolegama. Na prvi pogled se ne cita namena objekta ali vec na drugi je jasno o cemu je rec. Konkursi su odlicna prilika da se da sansa mladim i talentovanim kolegama koji (jos uvek) nisu optereceni birokratijom, budzetima i slicnim problemima. Mada prvonagradjeno resenje cini se i ne zahteva veliki budzet. Imao sam priliku da pogledam i ostala resenja, i bojim se da ce mnoge starije kolege zavrsiti svoju karijeru bez da raskrste sa komunistickim nacinom razmisljanja/projektovanja. Setih se nekih projekata obdanista objavljenih na ovom sajtu skorije. Dva sveta.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *