Izveden u okviru postojećeg objekta iz 1905. godine, projekat Monument istražuje arhitekturu koja podržava ostvarivanje otvorenih i svetlih stambenih prostora.

Na krovu postojeće zgrade u Montrealu, koji je nekada služio kao prostor za proizvodnju i skladištenje robe, po projektu biroa Blouin Tardif Architectes izgrađena je nova struktura koja je u potpunom gabaritnom i vizuelnom skladu s objektom na koji je smešten. Kubična forma zgrade ispraćena je i kroz projekat nadgradnje, pa i nova konstrukcija ima pravilne linije koje se pak malo razigranije. Evo i zašto!

Osnova nadograđenog dela je upuštena u prostor što je omogućilo kreiranje unutrašnjih traktova ali i uspostavljanje zanimljive fasade.

Originalna zgrada, koja imala dva etaže i podrum, menjala je svoj gabarit kroz protekle decenije. Novo krilo zgrade dodato je 1912. godine, dok je 1933. godine obnovljena fasada. Fasadna cigla krasi pročelje, a kompozicijom dominira niz pravougaonih prozora, koji je prekinut zasvođenim ulazom.

Ideja je bila da postojeći objekat prođe kroz što manje konstruktivnih intervencija na putu stvaranja stambenog prostora i da se akcenat stavi na novoizgrađenu strukturu. Tako je nastalo ovo:

Nova etaža oblikovana je tako da u prostor prodre što više prirodnog svetla, pa je i njegova osnova nepravilna i ne prati u potpunosti planove dva niža sprata. Zapravo ona je delom upuštena u prostor što je omogućilo kreiranje unutrašnjih traktova ali i uspostavljanje zanimljive fasade.

Prozori koji to nisu

Na prizemlju su organizovana tri stana, koji su zahvaljujući brojnim prozorima dobro osunčani i ventilisani. Ipak, kako bi se ispoštovano ritam fasade, a dobila i adekvatna organizacija prostora, neki od otvora samo simuliraju efekat prozora, dok su sa unutrašnje strane u formi zatvorene lođe.

Projekat Monument rezultovao je dobijanjem sedam stambenih jedinica i parking prostora u podrumu.

Na naredna dva sprata smeštena su preostala četiri stana, koji su organizovani u formi četiri gradske kuće sa dvorištima i terasama.

Na nižem spratu su spavaće i radne sobe, kao i kupatila, organizovana oko centralnih dvorišta u formi atrijuma.

Veza između otvorenog i zatvorenog prostora postignuta je primenom obloga od svetlog drveta.

Na novoizgrađenom spratu su dnevni boravci i kuhinje sa trpezarijama.

Svaka stambena jedinica ima svoju krovnu baštu, sa koje se pruža pogled na obližnju planinu Royal.

Veza između otvorenog i zatvorenog prostora postignuta je primenom obloga od svetlog drveta, koje se mogu videti kako na zidovima, tako i na podu i na plafonu.

Plafon postavljen na visinu od tri metra, kao i mnogobrojne staklene površine na fasadi, čine da prostor stanova svedenog dizajna bude veoma prozračan.

Grafičke podloge:

Osnova zgrade
Osnova zgrade
Presek
Presek

Foto: Blouin Tardif Architectes, vai V2com

Kad ste već ovde…