Izdvojeno, Svetski projekti

Kvadratna kuća od rešetke betona i drveta za lako proširenje

Svaki od prostora u ovoj neobičnoj kući u Meksiku zauzima po jedan kvadrant gotovo savršeno kvadratne osnove.

Cosmos House, čiji projekat potpisuje arhitektonska firma S-AR, mala je kuća smeštena u blizini Puerto Escondido, na pacifičkoj obali Meksika. Kuća od svega 100 kvadrata ima snažnu vezu sa okolnim pejzažem, koji joj u najvećoj meri i daje karakter. Naime, ceo projekat osmišljen je tako da ne postoji jasna granica između enterijera i eksterijera, a to je postignuto rešetkom od betona i drveta.

Tri elementa kuće

Kuća se sastoji od tri glavna elementa. Prvi element predstavlja središte, odnosno stabilno i čvrsto jezgro, izgrađeno od betonskih ploča i stubova sirove završne obrade. U ovom jezgru smešteni su privatni životni prostori sa jednom spavaćom sobom, kuhinjom sa trpezarijom, dnevnim boravkom i kupatilom, piše arhitekte za ArchDaily. Svaki od prostora zauzima po jedan kvadrant gotovo savršeno kvadratne osnove.

Svaki od prostora zauzima po jedan kvadrant gotovo savršeno kvadratne osnove.

Spoljašnja rešetka

Drugi element je spoljašnja rešetka, izvedena od betonskih greda i stubova, sa glatkom završnom obradom. Ovaj raster je u direktnoj vezi sa centralnim jezgrom, te omogućava proširenje aktivnosti iz kuće na spoljašnjost. Na ovaj način menja se doživljaj stvarne dimenzije životnog prostora, te i iskustvo stanovanja u kući.

Krov sa vidikovcem

Treći element je krov koji funkcioniše i kao vidikovac, sa kog se može posmatrati okruženje ali i izučavati sazvežđa tokom noći.

Konstruktivni sistem

Konstruktivni sistem temelja organizovan je tako da izdiže kuću od tla i oslobađa okolni teren, kako bi vetar, voda i flora i fauna imali neometan tok.

Konstruktivni sistem se zasniva na mreži stubova i greda dimenzija 20 sa 20 centimetara, organizovanih tako da formiraju unutrašnje prostore dimenzija 4,1m sa 4,8 metara, dok su otvoreni prostori u rasteru 2,6 sa 2,6, 2,6 sa 4,1 i 2,6 sa 4,8 metara. Rezultat je kuća unutrašnje površine 78,7 kvadrata, odnosno ukupno 100 kvadrata, računajući i otvorene prostore.

Kuću se izdiže od tla i oslobađa okolni teren, kako bi vetar, voda i flora i fauna imali neometan tok.

Forma mreže

Jedna od glavnih ideja je bila da se dizajnom kuće kreira struktura u formi mreže kako bi se adekvatno odgovorilo na seizmičke karakteristike područja. Takođe, primenom određenih materijala, kuća je dobila potrebnu krutost i izdržljivost, kao i minimalne potrebe za održavanjem strukture.

Lako proširenje

Upotreba drveta čini prostor toplim i omogućava jednostavno izvođenje dodatnih budućih adaptacija. Kuća zapravo predstavlja proces transformacije koji se odnosi na lokaciju, njenu vegetaciju, godišnja doba, sazvežđa i okolnu prirodu.

Korišćenje lokalnih materijala, minimalne potrebe za njihovim održavanjem, izdržljivost i racionalno razumevanje upotrebe materijala, jedna su od osnova dizajna.

Beton kući pruža izdržljivost, a drvo nudi fleksibilnost i prirodnost.

U osnovi postoje dva primarna materijala koji su korišćeni pri izgradnji kuće: beton, koji pruža strukturalnu otpornost na seizmičke karakteristike, visoku izdržljivost, ekonomičnost i nisku potrebu za održavanjem i drvo, koje nudi fleksibilnost u pogledu ograđenosti prostora i odnosu kuće sa okruženjem, ne samo u vizuelnom smislu, već i kroz temperaturu, zvuk i ventilisanost.

Korišćenje lokalnih resursa

Celokupna voda koja se koristi u kući filtrira se kroz cisternu od peska i kamena, a promoviše se i upotreba prirodnih sapuna i šampona u cilju očuvanja vode od zagađenja. Tokom kišne sezone, kišnica sa krova se prikuplja i skladišti kako bi se koristila za potrebe u okolnom vrtu.

S obzirom da je lokacija kuće dosta udaljena od grada, korišćenje postojećih lokalnih resursa bilo je od velikog značaja i to ne samo u pogledu materijalnih sredstava, nego i ljudstva. Ljudska kreativnost bila je konstanta tokom procesa izgradnje kuće, a ceo građevinski tim činili su lokalci.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova krovne terase
Osnova krovne terase

Faktografija:

  • autori: S-AR
  • površina: 100 m²
  • lokacija: PUERTO ESCONDIDO, Meksiko
  • godina: 2019.
  • fotografije: Claudio Sodi, Camila Cossio

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    potpuno sjajno rešenje,jednostavno, efektno…. mene loži ikea ogledalo u sred nedođije meksika! to mi je hit iskreno!

Оставите одговор

Obavezna polja *