Arhitektura, Izdvojeno

Kako danas izgledaju sportski objekti za Zimsku olimpijadu u Sarajevu

Ostaci najvećeg sportskog događaja na Balkanu danas se uzdižu iznad gradske kotline u vidu veličanstvenih i zapuštenih betonskih objekata.

„Opasnost od rušenja!“ – to su natpisi koji danas krase sportske objekte i betonske konstrukcije, skupo plaćene i pažljivo podignute za potrebe Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu da bi zatim bile ostavljene među šipražjem i četinarima, piše Before&After.

zoi-1984-now-03

Igman više podseća na neki nastrani hram, nego na hotel koji je nekada plenio poglede.

 

Kako je mnogo puta izjavila agencija ZOI 1984, nadležna za pitanja koja se tiču minule Olimpijade, sve lokacije koje je zauzimala trebalo bi da su u fazi rekonstrukcije, ali tek ukoliko ih posetite postaje jasno da nikakva suštinska popravka verovatno nije ni razmatrana. Hotel Igman stavljen je na prodaju od strane Agencije za privatizaciju, ali za njega, tužno, niko nije bio zainteresovan. Neverovatna građevina uzdiže se sa desne strane druma, nedaleko od ograđene i okrečene zgrade policije, a u blizini table koja prolaznike podseća na Igmanski marš –  to jest, ukoliko odluče da zaustave vozilo. Kasnije saznajemo da je u pitanju hotel, iako kaskadni objekat više podseća na neki nastrani hram, konstatuje Maša Senečić za Before&After.

zoi-1984-now-05

Ne silazite s betonskih korita jer ga okružuju minska polja.

 

Na bob stazi, biciklisti i višečlane porodice susreću se na širini od 200m, koliko je pristupačno sa glavnog puta. Nadalje, staza vijuga u mrtvoj tišini šume u koju su nas upozorili da ne silazimo iz betonskog korita (zapravo jedinog sačuvanog objekta koji je pripadao stazi) jer ga okružuju minska polja.

zoi-1984-now-04

Tokom 90-ih, u Hotelu Igman, inicijalno namenjenom za hiljade olimpijskih gostiju, našlo se hiljade izbeglica. Hotel Holiday Inn, sa kog je pucano tokom opsade Sarajeva, u avgustu ove godine je poluotvoren samo za Sarajevski filmski festival.

zoi-1984-now-06

Devastirana skakaonica sada služi kao poligon za fudbalski klub gde deca trče uzbro i nizbrdo…

 

Na planini Igman 2016. godine, u dnu skakaonica jedan omladinski fudbalski klub ima pripreme, pri čemu oko 15-oro dece trči uzbrdo i nizbrdo na zvuk zviždaljke. Na vrhu nepoznatog broja uskih stepenica, dve grandiozne betonske konstrukcije nadgledaju strmu padinu: 90-metarska i 112-metarska skakaonica. To je što se tiče informacija.

zoi-1984-now-07

Na Jahorini, Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću se poput spomenika uzdižu veličanstveni ostaci jednokratnog olimpijskog čuda. Istina je da su to, zapravo, samo ruševine.

zoi-1984-now-02

Izvor: Before&After, autor: Maša Senečić, foto: Nemanja Knežević

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

 1. Mirza

  Samo je trebalo navesti ko je devastirao taj nekada lijepi hotel Igman i da su te izbjeglice bjezale od Srbskih snaga koje su palile sve za sobom. Kad je vec to sve tako lijepo napisano trba reci potpunu istinu i istinitu pricu o tome… Lijep pozdrav

  1. Sloba

   Mirza… ovo nije politicki portal, imas bezbroj drugih lokacija da politiziras o „potpunoj i istinitoj prici“… ovo nije to mesto…
   Lep pozdrav

Оставите одговор

Obavezna polja *