Turistički kompleks Slankamen nalazi se na obroncima Fruške gore; Rendering: Enforma
Domaći projekti, Izdvojeno

Vojvođanski čardak kao inspiracija za turistički kompleks u Slankamenu

U sklopu kompleksa nalazi se vinograd pa će vlasnici ovih energetski efikasnih vila moći učestvovati i u proizvodnji vina.

Turistički kompleks Slankamen nalazi se na obroncima Fruške gore u okviru istoimenog naselja u Sremu, sa prelepim pogledom na Dunav i Panonsku ravnicu.

Inspiracija za arhitekturu ovog naselja, koju potpisuje kotorska Enforma, proistekla je iz vojvođanskog čardaka čiji oblik i arhitektura se vezuju upravo za ovo područje.

U okviru ovog savremenog naselja, inspirisanog vojvođanskom tradicijom, predviđeno je 5 tipova objekata sa pripadajućim dvorištima i zajedničkim vinogradom, koji upotpunjuje ponudu čitavog kompleksa.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ovo savremeno naselje inspirisano je vojvođanskom tradicijom; Rendering: Enforma

Zahtevan zadatak u smislu dizajna

Kako je lokacija sama po sebi izazovna, odgovor na nju je bio poprilično zahtevan zadatak u smislu dizajna, objašnjava za naš portal arhitekta Nikola Novaković iz Enforme.

Što se tiče funkcionalnih aspekata, ovaj kompleks je zamišljen da funkcioniše kao stambeno naselje zatvorenog tipa, gde svaka jedinica ima svoje dvorište, prostor sa bazenom, ali i zajedničke sadržaje unutar kompleksa.

Kompleks je zamišljen da funkcioniše kao stambeno naselje zatvorenog tipa; Rendering: Enforma

Jedan od osnovnih zahteva investitora bio je da se obezbede nesmetani pogledi na Dunav iz svake jedinice.

Jedan od osnovnih zahteva investitora bio je da se obezbede nesmetani pogledi na Dunav iz svake jedinice, zatim intimni dvorišni prostori, kao i da se moderni dizajn uklopi u lokalni kontekst.

„Studio Enforma već ima pozitivnu praksu kao i iskustvo u kreiranju sličnih koncepata, što nam je donekle bila olakšavajuća okolnost“, kaže Novaković za Gradnju.

Moderni dizajn kotorskog studija uklopljen je u lokalni kontekst; Rendering: Enforma

Vinograd u sklopu kompleksa

Pored navedenih karakteristika, dodaje arhitekta, ovaj kompleks diferencira se samim dizajnom koji je inspirisan vojvođanskom tradicijom.

Zamišljen je kao kompleks zatvorenog tipa u sklopu kojeg se nalazi vinograd, a vlasnici nekretnina u okviru kompleksa mogu učestvovati i biti deo proizvodnje vina.

Vlasnici nekretnina u okviru kompleksa mogu učestvovati i biti deo proizvodnje vina; Rendering: Enforma

Pristup gradnji možemo okarakterisati kao održiv, s obzirom da se vodi računa o što većoj ugradnji lokalnih materijala, ali i energetskoj efikasnosti.

Posebna pažnja usmerena je na korisnike, njihovu intimu, vezu sa prirodom i životu van grada, gde su arhitekte kroz različite sadržaje omogućili aktivan odmor na obroncima Fruške gore.

“Sam pristup gradnji možemo okarakterisati kao održiv, s obzirom da se vodi računa o što većoj ugradnji lokalnih materijala, ali i energetskoj efikasnostialternativnim izvorima energije poput vetrenjača i solarnih panela”, navodi Novaković.

Građevine u vojvođanskim dvorištima bile su lajtmotiv čitavog kompleksa; Rendering: Enforma

Inspiracija u vojvođanskom ambijentu

Kako dodaje naš sagovornik, budući se radi o lokaciji koju u potpunosti definiše vojvođanski ambijent, u njemu su arhitekte i tražile inspiraciju.

„Još od perioda studiranja u Novom Sadu, jako su me privlačile neobične građevine koje sam imao prilike da vidim u vojvođanskim dvorištima, a koje su karakteristične po svom izgledu i načinu gradnje. Upravo sam u toj strukturi našao inspiraciju za ovaj projekat, kao lajtmotivu celog kompleksa“, kaže on.

Svi objekti imaju i bazen, mali spa centar, teretanu i vinski podrum; Rendering: Enforma

Ideja investitora je bila da se osmisli naselje koje korisniku obezbeđuje kompletan komfor kada je stanovanje u pitanju.

Čardak u verziji Enforma studija obezbeđuje privatnost korisnika, ali i doprinosi karakteru celog kompleksa, ističe Novaković.

Pored vinograda, ideja investitora je bila da se osmisli naselje koje korisniku obezbeđuje kompletan komfor kada je stanovanje u pitanju, kao i suživot sa prirodnim ambijentom.

U skladu s tim, svi objekti pored osnovnih prostorija imaju i svoj mali spa centar, teretanu, vinski podrum itd, dok su zajednički sadržaji unutar kompleksa trim staza, zajednički vinograd, zatim igrališta za decu, prostor za meditaciju, letnja kuhinja, voćnjaci, vidikovac i dr.

Svi objekti imaju i raznovrsne zajedničke sadržaje unutar kompleksa; Rendering: Enforma

Dominacija zelenila

Osnovna zamisao od starta je bila upotreba prirodnih i lokalnih materijala – onih koji su karakteristični za ovu regiju – tako da se nameću dva osnovna materijala, opeka i drvo.

Gradnja će se izvoditi klasičnim AB skeletnim sistemom, a spoljni zidovi su planirani termo blokom sa dodatnom, adekvatnom termoizolacijom u vidu tvrdo presovane mineralne vune.

Celim kompleksom dominira zelenilo: travnate površine, voćnjaci, vinova loza i uređeno zelenilo, navodi naš sagovornik.

Opeka i drvo nametnuli su se kao osnovni materijali; Rendering: Enforma

Na lokalitetu kao što je ovaj neophodan je senzibilitet da budete novi, drugačiji, a opet pripadajući.

Kada su izazovi u projektovanju u pitanju, Novaković kaže da je za njega, kao projektanta, uvek polazna osnova uhvatiti duh mesta, tačnije odgovoriti na samu lokaciju arhitektonskim izrazom.

„Naročito kada imate lokalitet kao što je ovaj. Neophodan je senzibilitet da budete novi, drugačiji, a opet pripadajući“, dodaje kotorski arhitekta.

Arhitekti su kroz različite sadržaje omogućili aktivan odmor na obroncima Fruške gore; Rendering: Enforma

Održiv kompleks po meri čoveka

Kako saznajemo, kompleks u Slankamenu već je dobio svoje obrise u vidu struktura, tako da su grubi građevinski radovi pri kraju.

„Ukoliko dozvole vremenski uslovi, možemo se nadati od kraja proleća da će ovaj kraj biti bogatiji za jedan održiv kompleks po meri čoveka“, navodi na kraju Novaković za Gradnju.

Galerija rendera

Rendering: Enforma
Rendering: Enforma
Rendering: Enforma
Rendering: Enforma
Rendering: Enforma
Rendering: Enforma
Turistički kompleks Slankamen nalazi se na obroncima Fruške gore; Rendering: Enforma
Turistički kompleks Slankamen nalazi se na obroncima Fruške gore; Rendering: Enforma
Rendering: Enforma
Rendering: Enforma
Rendering: Enforma
Rendering: Enforma
Turističko naselje u Slankamenu; Rendering: Enforma
Turističko naselje u Slankamenu; Rendering: Enforma
Rendering: Enforma
Rendering: Enforma
Rendering: Enforma
Rendering: Enforma
Rendering: Enforma
Rendering: Enforma
Turističko naselje u Slankamenu; Rendering: Enforma
Turističko naselje u Slankamenu; Rendering: Enforma

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. gordana

  Fenomenalno!

  Da li se može dobiti informacija o investitoru ili eventualnoj prodaji?

 2. Snezana

  Kako cete resiti pitanje vode?

  1. Ivan

   Vodovod i gasovod su poceli da se rade.

 3. Nenad

  Jel to mozda od jednog naseg politicara

Ostavite odgovor

Obavezna polja *