Izdvojeno, Svetski projekti

Šuma u sobi: Savremena vikendica potpuno otvorena ka prirodi

Studio Cadaval & Solà-Morales dizajnirao je objekat namenjen društvenim okupljanjima koja favorizuju dodir s prirodom.

Objekat pod imenom Tepoztlan Lounge smešten je u malom meksičkom gradu Tepoztlan, poznatom kao vikend odmaralište stanovnika obližnjeg Meksiko Sitija. Tepozaltan je grad zelenila, prepoznatljiv po svojim legendama i dubokim istorijskim korenima, cenjen je od strane pisaca, umetnika i muzičara koji su ga proslavili kao mesto za odmor. U skladu sa tim i ovaj objekat potpuno je otvoren ka prirodi.

Tepoztlan Lounge02

Smešten u ovom neverovatnom okruženju, Tepoztlan Lounge prvi je realizovan objekat u velikom projektu koji uključuje izgradnju niza modernih bungalova različitih veličina i dizajna. Oni će moću da se iznajmljuju svim zainteresovanim licima.

Tepoztlan Lounge03

Projekat je urađen tako da napravi savršenu ravnotežu između enterijera i eksterijera. Okruženje postaje sastavni deo objekta i oni zajedno stvaraju novu aktivnu zonu. Celokupan objekat sastoji se iz tri celine koje povezuje centralni prostor potpuno otvoren ka okolnom travnjaku.

Tepoztlan Lounge04

Svaka od tri zone ima jasno definisanu funkciju. Prva je prostor koji sadrži kuhinju, zajedno sa toaletima i svlačionicama. Druga je igraonica za decu, koja se noću, kada je temperatura malo niža može koristiti kao čitaonica. U trećoj zoni dizajniran je udoban prostor za okupljanje i gledanje televizije.

Tepoztlan Lounge05

Tepoztlan Lounge06

Ovaj ograđeni prostor u potpunosti poštuje prirodu koja ga je tu zatekla. Na to ukazuju i dva drveta, koja nisu posečena, već je oko njih izgrađen objekat, prihvatajući ga kao svoju komponentu.

Tepoztlan Lounge07

Tepoztlan Lounge je napravljen od betonu i to ne samo što je to povoljan i praktičan materijal u Meksiku već zato što je time naglašena jednostavnost i neutralnost objekta prema prirodi koja ga okružuje.

Tepoztlan Lounge08

Foto: Sandra Pereznieto

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *