Svetski projekti

Nova najviša stambena zgrada u Parizu s pozlaćenom fasadom

Posle 40 godina zabrane gradnje visokih zgrada u Parizu, nikle su dve stepenaste kule koje otvaraju novu urbanističku eru grada svetlosti.

Sa svojom visinom od 50 metara, ovo je nova najviša stambena zgrada u Parizu još od 1970-tih godina kada je donešena uredba da objekti ne smeju da prelaze 37 metara. Po novom urbanističkom planu, limit za stambene zgrade u visini iznosi 50 dok je za poslovne objekte ta granica postavljena na 180 metara.

pozlacena-zgrada-pariz-02

Nova zgrada čiji, projekat potpisuje studio Hamonic + Masson, ima 200 stanova, garažu i prodavnice u prizemlju.

pozlacena-zgrada-pariz-03

Kompleks se sastoji od dve kule. Niža kula je visine 37 metara dok je druga sa smaknutim spratovima visoka tačno 50 dozvoljenih metara.

pozlacena-zgrada-pariz-04

Ono što čini ovu zgradu posebnom jeste fasada. Naime, ona je napravljena od pozlaćenih i posrebrenih alumijumskih panela o koje se ogleda okolina. Ovakava materijalizacija fasada daje zgradi topao i privlačan izgled što je i bilo neophodno pošto se objekat nalazi u užem gradskom jezgru.

pozlacena-zgrada-pariz-13

Ivice smaknutih terasa obložene su posrebrenim panelima dok je ostatak u pozlaćenim panelima. Na ovaj način dobijena je vizuelna dinamika na fasadi.

pozlacena-zgrada-pariz-05 pozlacena-zgrada-pariz-06 07pozlacena-zgrada-pariz-06 pozlacena-zgrada-pariz-08  pozlacena-zgrada-pariz-10 pozlacena-zgrada-pariz-11 pozlacena-zgrada-pariz-12

Foto: Takuji Shimmura , Milène Servelle

Pročitajte i kako izgleda nova sekcija Luvra pod pozlaćenim krovom.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *