Übungshalle der staatlichen Feuerwehrschule Würzburg Wettbewerb 2012 – 1. Preis Übungshalle mit Gebäudeatrappen (Ein- und Mehrfamilienhaus, Hochhaus, Gebäude besonderer Art und Nutzung) für eine wirklichkeitsnahe Ausbildung der Bayerischen Feuerwehrleute. Entwurf: Volkwin Marg mit Jürgen Hillmer Partner: Jürgen Hillmer Projektleitung: Kai Ritzke Bauherr: Staatliches Bauamt Würzburg BGF-Daten: 7.700 m² (5.500 m²) Bauzeit: 2014 – 2016
Izdvojeno, Svetski projekti

Požari u ovoj betonskoj hali normalna su stvar

Pogledajte kako izgleda škola u kojoj vatrogasci peku svoj zanat.

Po projektu arhitektonskog biroa gmp architekten, u nemačkom Vircburgu podignuta je škola vatrogasne službe u kojima će budući vatrogasci učiti, a oni iskusni trenirati, najkomplikovanije scenarije koji mogu da im se dogode na terenu. Stoga je podignuta betonska hala površine 7.700 kvadrata sa centralnim objektom od 77 x 40 metara i visine 21 metar u kojima mogu da se smeste zapaljivi objekti različite visine i gabarita – od kuće do solitera!

U ovom prostoru mogu se simulirati različiti scenariji: od požara u soliteru, restoranu, preko onih u hotelu pa sve do vatrenih stihija u kućama ili tržnim centrima.

 

Uprkos svojoj veličini, ovaj školski objekat dobro se uklapa u komšiluk i krajolik. Kompleks se sastoji od dve manje zgrade i jedne veće, visoke 10 spratova, čija je fasada u staklu. Ovakvo rešenje omogućava prodor velike količine prirodne svetlosti u unutrašnjosti objekta a spolja deluje laganije.

Na korisnoj površini od 5.500 kvadratnih metara organizovan je prostor u kojem se može simulirati različiti scenariji: od požara u soliteru, restoranu, preko onih u hotelu pa sve do vatrenih stihija u kućama ili tržnim centrima. Prostor omogućava i edukaciju pružanja prve pomoći – što je nezobilazno kod izbijanja požara.

Požar u kućnoj atmosferi

U jednom delu hale napravljena je troetažna porodična kuća s badžama na dvovodnom krovu koja omogućava uvežbavanje pravilnog izvlačenja i pozicioniranja merdevina. Vatrogasci mogu trenirati gašenje požara i na velikim visinama jer je zgrada visoka deset spratova.

Zidovi hale izvedeni su u betonu dok je krovna konstrukcija u čeliku.

Crteži

Osnova
Presek

Foto: ©Marcus Bredt

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *