Građevinarstvo

Zgrada napravljena od milion i po plastičnih flaša otporna je na požar

Otporna je i na zemljotrese ali mi ni u to nismo mogli da poverujemo sve dok nismo saznali sve u vezi ove zgrade. Čitajte do kraja!

Šta je moglo bolje da se desi u građevinarstvu nego da jedan ekološki problem postane sastavni deo rešenja, odnosno, da od plastičnih flaša zidamo zgrade? Takav je i ovaj primer u Tajvanu gde je od 1,5 miliona plastičnih boca sa đubrišta napravljena fasada EcoPark paviljona na devet metara po projektu arhitekte Artura Huanga.

Flaše sa đubrišta su otopljene i potom su od njih napravljeni plastični blokovi koji imaju oblik boce.

 

U Tajvanu se godišnje potroši 4,5 milijardi PET boca pa je zato jedan od najvećih proizvođača plastične ambalaže u zemlji, Far Eastern Group, poželeo da na neki način podstakne ljude da više recikliraju. Zato su angažovali arhitektu iz biroa Miniwiz da isprojektuje EcoArk kako bi pokazali šta sve može da se napravi od ovog recikliranog materijala.

EcoArk je prvi ovakav građevinski objekat na svetu. Fasada paviljona sagrađena je od poli-blokova napravljenih od reciklirane plastike po receptu koji je osmislio Miniwiz. Ovi šuplji blokovi napravljeni su od milion i po plastičnih boca koje su iseckane, otopljene i potom su od njih napravljeni blokovi koji imaju oblik flaše. Blokovi savršeno naležu jedan na drugi poput Lego kocki a za njihovo međusobno vezivanje potrebna je i minimalna količina silikonskog lepka, piše Inhabitat.

Vatra, voda, vetar

Od ovih blokova sastavljeni su paneli koji su potom premazani tankim filmom koji materijal štiti od vode ali i od vatre. Zahvaljujući ovakvom premazu, ova zgrada postaje otporna na požare iako je napravljena od plastike. Doduše, nigde ne piše koliko vremena se zaista može odupreti požaru…

Od podataka smo pronašli da je fasada napravljeno od ovakvih plastičnih blokova pričvršćena na metalnu potkonstrukciju potpuno u skladu sa seizmičkim propisima za oblast u kojoj je građena, a pritom može da izdrži udare vetra brzine i do 130 km/h.

Ovako pripremljeni paneli od plastičnih blokova montiraju se na metalnu konstrukciju čime se pravi fasada koja je zakrivljena i pritom transparentna. Kada se enterijer osvetli noću, cela zgrada isijava svetlo što izgleda veoma efektno.

Izgradnja ovog paviljona, koji se napaja solarnom energijom, koštala je tri miliona dolara. Zahvaljujući šupljinama u blokovima, zgrada je veoma dobro izolovana. Takođe, ovaj paviljon skuplja i kišnicu koju posle koristi kao tehničku vodu. Teško je, zaista, pobrojati koje sve adute ova zgrada ima i koliko bi bilo dobro da postoji više projekata u svetu kao što je ovaj.

Foto: via Far Eastern Group

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *