Opremanje

Automatizovani sprinkler sistem koji prska samo u smeru vatre

Za razliku od ostalih sistema, ovaj sprinkler skenira prostor u potrazi za požarom kojeg efikasno gasi.

Spinkler sisteme bije glas da su skupe i komplikovane stvari za instalaciju a pritom ljudi imaju bojazan da se ne aktiviraju sami kada prskanjem prave prilično veliku štetu u objektu. Takođe, klasični sprinkler sistemi se ne isključuju sami. Međutim, Automist Smartscan iz Plumisa pristupa rešenju na jedan potpuno drugi način.

Kompaniju Plumis osnovali su svršeni studenti sa Royal College of Art koji su još 2009. godine dobili nagradu James Dyson za prethodnu verziju ovog sistema. U čemu je caka njihovog rešenja? Za razliku od klasičnih sprinklera, gde je mlaznica montirana na tavanicu, u ovom slučaju ona je postavljena na zid. Detektor je i dalje na tavanici ali on radi zajedno s automatizovanim sistemom na zidu koji skenira prostor, detektuje položaj vatre i potom aktivira pumpu koja je gasi.

sprinkler-sistem-pozar-02

Za razliku od ostalih sistema, ovaj sprinkler može da prepozna kada je vatra ugašena i potom gasi prskalice čime se značajno štedi voda a i čuva prostor od devastacije. Zbog ovakvog načina funkcionisanja, Automist Smartscan troši 90% manje vode od klasičnih sprinklera.

sprinkler-sistem-pozar-04

Automist Smartscan se trenutno testira u Velikoj Britaniji i SAD. Ako se pokaže kao dobar sistem, on može biti sjajna alternativa postojećim sprinklerima.

sprinkler-sistem-pozar-03

Firme iz kategorije Protivpožarni sistemi:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *