Opremanje

Staklene ograde: Rešenje bez vidnih nosača

Bez njih nema modernih objekata! Saznajte koje sve vrste staklenih ograda postoje, kako se postavljaju i ispituju.

Prema načinu ugradnje, staklene ograde možemo da klasifikujemo u tri kategorije: nasadne, usadne i stranične, dok prema tipu sistema, podelu možemo da izvršimo na segmentne, kontinualne i tačkaste.

Prva i osnovna stvar kod staklene ograde jeste sigurnost korisnika. Staklo bi trebalo da je kaljeno, laminirano, mašinski obrađeno sa oborenim i brušenim ivicama. Dva slepljena stakla u jednu celinu obezbeđuje sigurnost u slučaju loma.

staklene-ograde-duckley

Svaki sistem čine dva slepljena stakla u jednu celinu, koji obezbeđuje sigurnost u slučaju loma.

Debljina stakla prilagođava se nameni i načinu ugradnje. Faktori koji određuju debljinu stakla su: gabarit stakla, dubina uklještenja, tip objekta kao i da li ograda poseduje rukohvat kao konstruktivni element ili ne.

staklene-ograde-2

U većini slučajeva koristi se kaljeno laminirano staklo 8/1,52/8 i 10/1,52/10. Na mestu gde se dva stakla sučeljavaju, preporuka je da razmak između dva stakla treba da bude jednak debljini stakla. Tako definisan razmak između dva susedna stakla obezbeđuje sigurnu montažu kao i neometan pristup bilo kom staklu ukoliko je potrebna sanacija.

staklene-ograde-3

Ugradnja staklene ograde

Pogledajte neke od tipova sistema staklene ograde u zavisnosti da li želite da nosač stakla bude vidan ili skriven.

staklene-ograde-4

Kako se ispituju staklene ograde

Ispitivanje strukturalnih staklenih ograda bi trebalo izvršiti na samom objektu od strane ovlašćene institucije. Vrši se na tri slučajno izabrana uzorka po sledećem redosledu.

TEST I: Horizontalni pritisak koji deluje na rastojanju od 100mm ispod gornje horizontale stakla silom od 900 N. Vrednost sile se postiže postepeno i ostavi se da deluje u vremenskom intervalu od 3 min. Nakon toga se vrednost sile postepeno smanjuje.

TEST II: Vertikalni pritisak silom od 900 N.

TEST III: Udarac klatnom težine cca 50 kg sa udaljenosti od 1.25 m

TEST IV: Udarac u gornji ćošak stakla, ispitivanje na lom stakla.

TEST V: Udarac u donji ćošak stakla, 100 mm iznad uklještenja, ispitivanje na lom nosača.

staklene-ograde-7

Kod dinamičkog ispitivanja mere se maksimalna odstupanja, vreme trajanja ispitivanja i trajni deformiteti. Kod horizontalnog dodavanja sile, mere se maksimalne i trajne deformacije. Kod vertikalnog dodavanja sile, meri se translatorno pomeranje stakla.

staklene-ograde-9

Staklene ograde osim na ogradama fasada se sve češće koriste i u enterijerima. Tu nosači takodje mogu biti vidni ili skriveni.

staklene-ograde-10

Interesantan detalj čine štelujući tačkasti nosači stakla koji nose kaljeno-laminirano staklo od 16 do 20mm.

staklene-ograde-11

Nosači stakla su izrađeni od kvalitetnog aluminijuma i čeličnih ankera. Delovi tačkastih nosača koji dolaze u dodir sa staklenom površinom su od gume. Montiraju se kroz staklo koje se prvo laminira, nakon toga buši na na određene mere i na kraju kali kako ne bi došlo do pucanja stakla nakon ugradnje.

staklene-ograde-8

Preduzeće Lyctum zvanični je distributer Elegant sistema ograda za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Lyctum u svojoj ponudi ima preko 25 staklenih sistema. Više informacija o sistemima možete pronaći ovde.

Firme iz kategorije Stakla:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *