Arhitektura

Ko kaže da banke moraju izgledati svedeno?

Sugamo Shinkin je banka koju vodi moto da zadovoljstvo proizilazi iz srećnih klijenata, pa su rešili da im tu sreću na nesvakidašnji način obezbede.

Ovaj objekat, Nakaaoki branch, četvrta je po redu banka za Sugamo Shinkin čiji projekat potpisuje studio Emmanuelle Moureaux Architecture. Zahtev klijenata bio je da se isprojektuje prostor u kom se klijenti osećaju ugodno i u koji žele ponovo da se vrate. Stoga, sve ove banke karakteriše mnoštvo boja i razigran dizajn.

Nakaaoki branch 01

Nakaaoki branch nalazi se na uglu glavne raskrsnice japanskog grada Kavaguči. Zbog važne urbanističke pozicije, fasada je dizajnirana ritmično tako da se njen izgled menja u zavisnosti od ugla posmatrača.

Nakaaoki branch 02

Ovo je postignuto tako što iz primarnog kubusnog oblika zgrade, izlaze manji šareni kubusi. Oni su izvedeni u četiri različite dubine, tako da se boje preklapaju ili nestaju, zavisno od ugla gledanja. U 12 kocki nalaze se mini-bašte koje daju dodatnu dinamiku. Zasađeni su neven, lavanda pa i manja stabla maslinovog drveta.

Nakaaoki branch 03

Ritmičnost fasade, kao i boje, prenete su i u enterijer.

Nakaaoki branch 04

Bašte se javljaju mestimično i u enterijeru, s tim što se one koje su na fasadi mogu sagledati i iz otvorenog prostora na prvom spratu i iz kafeterije i finansijskog odseka na drugom spratu.

Nakaaoki branch 05

Sunčeva svetlost se filtrira kroz ove mini-bašte, pružajući prijatnu i toplu atmosferu u unutrašnjem prostoru.

Foto: Nacasa & Partners Inc.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *