Zgrada presečena prirodom; Render: One River North
Svetski projekti

Zgrada inspirisana kanjonom Kolorada od MAD arhitekata

Ubacivanje kanjona, vodopada, potoka i drveća u dizajn proizašlo je iz ideje da se betonske šume u gradovima mogu posmatrati kao druga vrsta prirode.

Proslavljeni biro MAD Architects dobio je odobrenje za projekat ove neobične zgrade u Denveru – stambene kule od šesnaest spratova pod imenom One River North, koja ima staze usečene u fasadu ispunjene prirodnim elementima.

Projekat je osmišljen sa idejom da zamagli granice između izgrađenog i prirodnog okruženja, zahvaljujući površini od oko 1.200 kvadrata otvorenog prostora, vodenih površina i vertikalnih i horizontalnih staza u nivou fasade. Očekuje se da će ovaj impozantan projekat biti izveden do kraja 2023. godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Fasada zgrade suptilno reflektuje okruženje i nebo; Render: One River North

Suptilna refleksija rebraste fasade

Podizanje ovog stambenog objekta planirano je na lokaciji u okrugu River North District i treći je projekat firme MAD Architects u Sjedinjenim Državama, a prvi rezidencijalni projekat sa stanovima za iznajmljivanje u Severnoj Americi.

Pored jedinstvene fuzije arhitekture i pejzaža, kula će imati na raspolaganju 187 stanova, krovnu terasu sa bazenom, spa zonom i baštom i oko 750 kvadrata maloprodajnog prostora u prizemlju, pise ArchDaily.

Rebrasta fasada objekta izvedena je na način da reguliše prodore sunčeve svetlosti, kao i da suptilno reflektuje okruženje i nebo.

Spoj prirode i arhitekture za dobro izbalansiran život; Render: One River North

Dizajn je inspirisan legendarnim oblicima reljefa Kolorada, spajajući tako prirodu i arhitekturu.

„One River North je model koji nam pokazuje kako treba da živimo, okružujući se prirodnim okruženjem i unoseći prirodu u naše domove kako bismo stvorili autentična, biofilna iskustva u kombinaciji sa komforom i pogodnostima modernog doba“, rekao je Kevin Ratner, suosnivač građevinske kompanije The Max Collaborative.

„Dizajn Mad Architectsa inspirisan je prirodom i nastao je pod uticajem legendarnih oblika reljefa Kolorada, spajajući tako prirodu i arhitekturu kako bi se podstakao dobro izbalansiran život“, dodao je on.

Dizajn je nastao je pod uticajem oblika reljefa Kolorada; Render: One River North

Kanjoni, vodopadi, potoci i šume

Upečatljiv i svakako nesvakidašnji prorez na fasadi – inspirisan raznovrsnim biomima Kolorada – proteže se kroz deset spratova, od kojih četiri funkcionišu kao šetalište.

Kako objašnjava Ma Jansong iz MAD Architects, njihova potreba za ubacivanjem „kanjona, vodopada, potoka i šuma u dizajn proizilazi iz ideje da se betonske šume u gradovima mogu posmatrati kao druga priroda, ukoliko savremene gradove percipiramo kao pejzaže kreirane od strane čoveka“.

Betonske šume u gradovima mogu se posmatrati kao druga priroda; Render: One River North

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *