Arhitektura

Rekonstrukcija 7 antičkih ruševina širom sveta

Partenon, hram u Luksoru i piramida Sunca samo su neke od istorijskih građevina koje su oživljene GIF animacijama.

Antičke ruševine pružaju nam fascinantan pogled u prošlost jer preko njih možemo da sagledamo kako su ljudi nekada živeli, u kakvom prostoru su se kretali i kako je izgledala njihova svakodnevica. Arhitekte, istoričari i turisti dive se ovim građevinama iz prošlih vremena, ali veoma teško mogu da steknu osećaj koliko su one zapravo spektakularno izgledale u svoje zlatno vreme. Zbog toga se tim iz studija NeoMam odlučio da rekonstruiše sedam antičkih ruševina širom sveta i oživi ih kroz GIF animacije. Pogledajte kako to izgleda!

1. Partenon

Partenon je hram posvećen grčkoj boginji Atini, zaštitnici grada Atine, izgrađen u 5. veku p. n. e. na Akropolju. To je najznačajnija sačuvana građevina klasičnog stila. Njegove dekorativne skulpture ubrajaju se u najvažnija dela starogrčke umetnosti. Partenon se smatra trajnim simbolom antičke Grčke i atinske demokratije, i spada u najveće svetske kulturne spomenike. Grčko ministarstvo kulture trenutno sprovodi projekat restauracije i rekonstrukcije, a sada možemo da vidimo kako bi to izgledalo.

2. Piramida u Kobi

Koba je veliko arheološko nalazište na Jukatanu u Meksiku iz doba civilizacije Maja. Nalazi se na oko 90 km udaljen od Čičen Ice i oko 40 km zapadno od Karipskog mora. Arheološko nalazište okružuje dve lagune, veliki broj popločanih staza i puteva koji kružno vode do bivšeg gradskog centra i centralnih piramida. Pogledajte kako je izgledala jedna od njih.

3. Jupiterov hram

Hram Jupitera Optimusa Maximusa bio je veliki hram na brdu Kapitolu u drevnom Rimu. Prema drevnim rimskim opisima, hram je bio dug 60 i širok 60 metara. Hram je bio ukrašen statuama od terakote, a u njemu su se čuvale i Sibilske knjige. Hram je izgoreo zajedno sa ovim knjigama, a sada imamo priliku da steknemo utisak kako je on zapravo izgledao.

4. Hardijanov zid

Hadrijanov zid je naziv za 117 km dug zid koji su Rimljani podigli početkom 2. veka naše ere i koji deli britansko ostrvo na dva dela. Štitio je rimsku Britaniju, to jest, današnju Englesku od napada varvara sa severa iz Albe. Uz Hadrijanov zid, koji je 1987. uvršćen na UNESKO listu svetske baštine, postojala su i utvrđenja koja su izgledala upravo ovako:

5. Hram u Luksoru

Hram u Luksoru je veliki kompleks hramova iz doba Starog Egipta na istočnoj obali Nila. Hram je posvećen Tebanskoj trijadi bogova: Amonu, njegovoj ženi Mut i sinu Konsu, bogu Meseca. Sagrađen je u doba Novog carstva, a Faraon Amenofis III podigao je sadašnji južni deo hrama sa Dvoranom sa stubovima i dvorištem. Tutankamon je dogradio Dvoranu sa stubovima, dok je Ramzes II sazidao veliki pilon u dvorištu sa svojim kolosalnim sedećim statuama i obeliscima. Pogledajte kako je hram izgledao kada je bio kompletiran:

6. Piramida Sunca – Teotivakan

Teotivakan je bio jedan od dva najveća grada pretkolumbovske Amerike. Nalazi se 40 kilometara severoistočno od grada Meksika, a ime Teotivakan su dali Asteci vekovima nakon pada grada. Centralna gradska avenija zvala se Avenija mrtvih. S jedne strane avenije nalazila se piramida Sunca, koja je bila druga po veličini u Americi, iza piramide u Čoluli. Tu su se nalazili i piramida Meseca, hram Kecalkoatla i mnoštvo manjih hramova i palata.

7. Torre Argentina – Hram B

Largo di Torre Argentina je mali trg u Rimu sa četiri rimska hrama i ostacima pozorišta Pompeja. Hram B je kružni hram koje je izgradio Kvint Lutacije Katul 101. godine pre nove ere. U njemu je tokom iskopavanja otkrivena kolosalna statua Boginje sreće koja se danas čuva u Kapitolskim muzejima. Pogledajte kako je nekada izgledao ovaj hram:

Foto: NeoMam Studios, izvor: Expedia

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Arg Janic

    E da su ih rekonstruisali…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *