Arhitektura

Najviši spratovi Koloseuma ponovo otvoreni za javnost

Posle pauze duge četrdeset godina, posetioci će moći da uživaju u pogledu na Rim s najviše tačke drevne arene.

Nakon završene opsežne restauracije jedne od najpoznatijih antičkih građevina na svetu, turisti će moći da se šetaju najvišim spratovima Koloseuma. Počev od 1. novembra 2017. godine, svi turistički vodiči biće u prilici da na poslednjim spratovima ove znamenitosti govore o njenoj istoriji ali i da zajedno uživaju u pogledu na Večni grad.

Koloseum godišnje poseti 4 miliona turista. Otvaranjem najviših nivoa za turiste, interesovanje će dodatno porasti.

 

S petog sprata Koloseuma, koji se nalaze na visini od 37 metara, pruža se spektakularan pogled na Večni grad. Međutim, poslednji nivoi nisu se baš uvek puno cenili. Naime, slično kao i kod današnjih stadiona, hijerarhiju sedenja i pogleda na centralno dešavanje uspostavlja statusni nivo gledalaca. U Koloseumu je vladar sedeo u posebnom delu, dok su za senatore bile rezervisane mermerne klupe u samom podnožju. Vitezovi su mogli da se smeste na središnjem nivou, dok su trgovci sedeli na četvrtom nivou. Peti nivo bio je namenjen običnim smrtnicima, plebejcima koji su sedeli na drvenim klupama ili stajali ukoliko nije bilo dovoljno mesta, piše ArchDaily.

Ukupan kapacitet Koloseuma bio je između 50 i 80 hiljada ljudi, međutim, sada je mnogo veći… ali bez sedenja i mnogo zadržavanja. Naime, prema podacima turističkog biroa Rima, Koloseum godišnje poseti 4 miliona turista. Otvaranjem najviših nivoa za turiste, interesovanje će dodatno porasti.

„Nije bilo moguće posetiti ovaj deo Koloseuma poslednjih 40 godina. Ovo vraća drugi deo građevine javnosti i pruža neverovatan pogled ne samo na Koloseum, već i na Rim.“, rekao je ministar kulture Dario  Franceschini.

Foto: naslovna: Flickr user garyullah, sledeća, Flickr user zoe_toseland.

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *