Arhitektura

Dejvid Čiperfild rekonstruiše građevine na Trgu svetog Marka u Veneciji

Nakon završetka radova planiranih za 2020. godinu, zgrada Stare prokurative u Veneciji će nakon pauze od 500 godina ponovo biti otvorena za javnost.

Projekat rekonstrukcije čuvene Stare prokurative, koja zajedno s građevinama Nove prokurative i Napoleonove prokurative okružuju Trg svetog Marka u Veneciji, potpisuje proslavljeni britanski arhitekta Dejvid Čiperfild.

Objekat dužine 152 metara dobiće novu namenu. Unutrašnjost Stare prokurative (Procuratie Vecchie) biće transformisana u prostor za održavanje izložbi i seminara ali i novi dom filantropske institucije, s misijom da se pruži podrška ugroženim grupama ljudi, poput izbeglica.

Ovo je građevina monumentalnog izgleda na monumentalnom trgu kojeg voli čitav svet. Zbog toga je ovo za mene veliki izazov!

 – rekao je arhitekta Dejvid Čiperfild.

Procuratie Vecchie izgrađena je 1530. godine na temeljima građevine izgorele u požaru. Rekonstrukcija ovog objekta, uključujući i adaptiranje prostora za nove namene, biće veoma zahtevan i izazovan posao kako logistički tako i konstruktivno.

Osim što će morati da se ispoštuje postojeća arhitektura istorijske građevine, važan aspekt je i adekvatna organizacija procesa izvođenja radova. Veliki problem biće transport građevinskog materijala ali i otpada koji će morati da se odvija plovnim kanalima kroz Veneciju.

Tajni prolazi

Projekat će pored promene namene unutrašnjosti, obuhvatiti i osposobljavanje tajnog prolaza koji vodi od Trga svetog Marka, preko uskog kanala do Kraljevskih vrtova, javnog parka na obali Velikog kanala, koji je već godinama napušten, piše britanski Telegraf.

Nakon završetka radova planiranih za 2020. godinu, Stare prokurative u Veneciji će nakon pauze od 500 godina ponovo biti otvorena za javnost.

Projekat će finansirati jedno od najvećih svetskih osiguravajućih društava, Assicurazioni Generali, u čijem posedu je od 1832. godine pa sve do pre par meseci bio objekat Stare prokurative.

Foto: David Chipperfield

Kada ste već tu, pročitajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *