Svetski projekti

Od napuštene šećerane do impresivnog planinskog hotela

Industrijski kompleks iz 60-ih, smešten u planinskom predelu kineske oblasti Guangsi, donedavno je bio zvrjao prazan. Sada je pravi turistički biser!

Napuštena arhitektura ima neki poseban čar koja je pravi izazov za sve arhitekte. Upravo nam takav primer stiže iz Kine. Naime, hotelska grupacaija Alila Yangshuo angažovala je Vector Architects za projekat rekonstrukcije i adaptacije starog objekta u nesvakidašnji hotel.

Originalni industrijski kompleks sastojao se od skupa objekata raspoređenih u skladu s potrebama fabrike šećera. Od samog početka projekta, arhitekte su želele da zadrže što više originalni karakter nekadašnje šećerane, tako da su značajan deo objekata rekonstruisali, a dodavali su tek poneke delove kako bi se zaokružio traženi program hotela. Rezultat je fantastičan!

Umesto kopiranja starih tekstura, istu estetiku postigli smo upotrebom savremenih materijala.

Kako bi se uspostavio sklad između postojeće i nove strukture, novoizgrađeni aneksi donekle su imitirali postojeću, strateški spajajući nove delove sa starim, piše Inhabitat.

„Da bismo stvorili osećaj konzistentnosti, umesto da jednostavno kopiramo stare materijale i teksture, trudili smo se da postignemo istu estetiku kroz savremene materijale i metode gradnje, zadržavajući karakter starog dela.“, istakle su arhitekte.

U glavnom objektu smešteni su recepcija hotela, kafe, bar, galerija, biblioteka i višenamenska sala koja je na raspolaganju za organizovanje raznovrsnih svečanosti.

U samom srcu hotela nalazi se ribnjak koji je nastao od prostora koji se nekada koristio za pakovanje šećera.

Raspored i organizacija soba uspostavljeni su tako da one komuniciraju s okolnom prirodom. U centralnom objektu nazvanom Sugar House Retreat nalaze se luksuzne sobe s balkonima koji nude prekrasan pogled na planinski predeo Kine.

Garden Townhouse sadrži apartmane koji gledaju na ribnjak, dok prizemni izlaze na mirnu baštu u kojem preovladavaju bambusi.

Hotel je otvoren za javnost sredinom 2017. godine, a turisti opsedaju ovu brdovitu oblast Guangsi u potrazi za odmorom i relaksacijom u prirodi.

Foto: Alila Yangshuo hotel

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *