Materijali

Otkrivena formula rimskog betona

Nakon više od 2.000 godina međunarodni tim naučnika otkrio je tajnu jedne od najdugovečnijih ljudskih kreacija – rimskog betona.

Drevni Rimljani bili su vrhunski inženjeri. Njihovi putevi, akvadukti i hramovi još uvek se dobro drže uprkos svim nepogodama koje su ih pogodile tokom proteklih vekova . Jedna takva struktura koja je godinama fascinirala geologe i inženjere jeste rimska luka. Tokom protekle decenije, istraživači iz Italije i Sjedinjenih Država analizirali su 11 luka na Mediteranu konstruisanih od rimskog betona, koje su uglavnom bile stare oko 2.000 godina i ustanovili da su gotovo netaknute usprkos morskim talasima.

rimski-beton

– Materijal koji se danas najčešće upotrebljava, portland cement, ne može se meriti s rimskim betonom. U moru može biti manje od 50 godina a tada počinje da erodira – kazala je Meri Džekson, naučnica s kalifornijskog univerziteta Berkli i članica istraživačkog tima koji je otkrio je zašto je rimski beton tako moćan.

Naime, s obale italijanskog grada Pozzuolija uzeli su uzorak koji datira iz 37 godine pre nove ere i u laboratoriji analizirali njegove mineralne komponente. Analiza je, veruju naučnici, otkrila drevni recept i ukazala koliko je rimski beton stabilniji te da puno manje uništava okolinu.

– Problem je u tome što se proizvodnjom portland cementa ispušta sedam posto od ukupne količine ugljen-dioksida koju u vazduh ispušta celokupna industrija – kazao je Paulo Monteiro, profesor na kalifornijskom univerzitetu Berkli.

Tajna rimskog betona leži u jedinstvenoj formuli minerala i tehnici proizvodnje.

– Rimljani su napravili beton mešajući kreč i vulkanske stene. Naime, za podvodne građevine koristili su kreč i vulkanski pepeo kako bi dobili malter. Materijal uronjen u more odmah bi izazvao snažnu hemijsku reakciju. U kreč bi ušla voda i reagovala bi s pepelom te bi učvrtilo celu smesu.

U portland cementu nema mešanja kreča i vulkanskog pepela pa nije tako dobar kao rimski beton – otkrili su naučnici zašto cement koji danas koristimo traje samo nekoliko decenija.

– Pitanje ostaje možemo li upotrijebiti i danas formulu drevnih Rimljana. Jedva čekamo da isprobamo – kazala je Meri Džekson.

(Jutarnji list)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. Ivan Petkovic BSc MBA

  Postovani Igore,

  Jako sam zainteresovan za ovaj „RIMSKI“ beton ali i za druge arhaicne metode gradjenja kombinovane sa novim materijalima.
  Recimo primjetio sam clanak o Bosanskim piramidama i tamo se spominju „betonske“ ploce od ilovace i kamena i nevode misljenja i mjerenja nekih gradjevinskih instituta koji su to ocjenili kao jako dobro i otporno na pritisak.
  Nadalje primjena expandirane gline umjesto sljunka za lagane betone, kosi krovovi i krovovi uopce.
  Ja razmisljam o gradnji kuce na pomalo neobican nacin, nema klasicnih temelja vec sve pociva na temljnoj ploci dvostruka armatura i debljine 35 – 45 cm, ispod ploce bi trebalo biti vodopropusni sloj kamena i pjeaka.
  Vanjski zidovi izvana 15 – 20 cm rezani granit unutarnja strana 10 cm granit u sredini armirani beton 20 -25 cm (trebao bi biti termoizolirajuci, mozda ovaj sa expandiranom glinom i dodatkom vulkanskog pjeska ili pepela) svaki kameni blok i vanjski i unutarnji bih sidrio za sredisnju armaturu u betonu, Koheziju izmedju garnitnih blokova zamisljam rjesiti epoxidnim ljepilima i po horizontali i po vertikalama zato govorim o rezanom a ne klesanom granitu. Nadalje krov bi bio (francuski, ono sa 4 povrsine dvije gornje su pod manjim kutem a donje kosine bi bile vrlo strme, no svakako sa armiranim betonom ovaj sa expandiranom glinom i gornji sloj (engl. izraz SLATE) kamene ploce 1 – 2 cm ali isto tako svaka ploca sidrena za armaturu i postavljena u svjez beton. U betonu bi trebale biti na juznoj i zapadnoj strani cjevi za vodu tako da krov djeluje kao kolektor za toplu vodu. Unutarnji pregradni zidovi od tvrdog drveta vecinom kao ugradjeni ormari, osim u mokrim cvorocima gdjie bi bili u kamenu, (granitu ili mermeru). Medju etazne diletacije izvedba u betonu, unapred pripremljeni betonski profili koji se tek na vrhu rjesavaju izravnvajucim estrihom. Znam da je ovaj nacin gradnje izrazito skup no isto tako vjerujem da bi objekt trebao nadziviti vise generacija zato razmisljam o svim modernim potrebama da se napravi funkcionalan objekt u kojem bi sve eventualne buduce prilagodbe i adaptacije bile u izvedbi sa drvetom.
  Dakle ako Vas smijem i mogu zamoliti za misljenje o moji razmisljanjima, ljepo molim odgovor.
  Unapred hvala i srdacan pozdrav

  Ivan

  Mobile: +447786403152

Ostavite odgovor

Obavezna polja *