Nakon više od 2.000 godina međunarodni tim naučnika otkrio je tajnu jedne od najdugovečnijih ljudskih kreacija – rimskog betona.

Drevni Rimljani bili su vrhunski inženjeri. Njihovi putevi, akvadukti i hramovi još uvek se dobro drže uprkos svim nepogodama koje su ih pogodile tokom proteklih vekova . Jedna takva struktura koja je godinama fascinirala geologe i inženjere jeste rimska luka. Tokom protekle decenije, istraživači iz Italije i Sjedinjenih Država analizirali su 11 luka na Mediteranu konstruisanih od rimskog betona, koje su uglavnom bile stare oko 2.000 godina i ustanovili da su gotovo netaknute usprkos morskim talasima.

rimski-beton

– Materijal koji se danas najčešće upotrebljava, portland cement, ne može se meriti s rimskim betonom. U moru može biti manje od 50 godina a tada počinje da erodira – kazala je Meri Džekson, naučnica s kalifornijskog univerziteta Berkli i članica istraživačkog tima koji je otkrio je zašto je rimski beton tako moćan.

Naime, s obale italijanskog grada Pozzuolija uzeli su uzorak koji datira iz 37 godine pre nove ere i u laboratoriji analizirali njegove mineralne komponente. Analiza je, veruju naučnici, otkrila drevni recept i ukazala koliko je rimski beton stabilniji te da puno manje uništava okolinu.

– Problem je u tome što se proizvodnjom portland cementa ispušta sedam posto od ukupne količine ugljen-dioksida koju u vazduh ispušta celokupna industrija – kazao je Paulo Monteiro, profesor na kalifornijskom univerzitetu Berkli.

Tajna rimskog betona leži u jedinstvenoj formuli minerala i tehnici proizvodnje.

– Rimljani su napravili beton mešajući kreč i vulkanske stene. Naime, za podvodne građevine koristili su kreč i vulkanski pepeo kako bi dobili malter. Materijal uronjen u more odmah bi izazvao snažnu hemijsku reakciju. U kreč bi ušla voda i reagovala bi s pepelom te bi učvrtilo celu smesu.

U portland cementu nema mešanja kreča i vulkanskog pepela pa nije tako dobar kao rimski beton – otkrili su naučnici zašto cement koji danas koristimo traje samo nekoliko decenija.

– Pitanje ostaje možemo li upotrijebiti i danas formulu drevnih Rimljana. Jedva čekamo da isprobamo – kazala je Meri Džekson.

(Jutarnji list)