Materijali

Krečenje zidova grafenom smanjuje zagađenje vazduha

Svaki kvadratni metar ofarban ovom bojom apsorbuje iz atmosfere 120 grama CO2 tokom svog životnog veka.

Zidari od davnina gase kreč za krečenje kuća i to je sigurno jedan od najboljih materijala da se objekat zaštiti od spoljašnjih uticaja. Međutim, španska kompanija Graphenstone modifikovala je dobro poznatu recepturu dodajući u gašeni kreč i grafen – najčvršći materijal na svetu o kojem smo ranije pisali. Rezultat? Ekološki materijal koji čuva našu planetu!

Grafen ima deset puta veću čvrstoću na pritisak od čelika. Jedini problem je njegova cena.

 

Grafen je otkriven relativno skoro. Dva dobitnika Nobelove nagrade s Univerziteta u Mančesteru došli su do pronalaska 2004. godine. Od tada se radilo na tome da se spusti cena proizvodnje ovog vrednog materijala a izgleda da je konačno kucnuo čas da se grafen iskoristi u građevinarstvu. Graphenstone, firma iz Sevilje čiji region obiluje krečom, dodaje grafen u živi kreč kako bi, iskorištavajući njegovu superprovodljivost, povećao termičke karakteristike objekta. Zahvaljući zidovima okrečenim ovom bojom, objekti će beležiti manje gubitke toplote što direktno znači i manje račune za grejanje i hlađenje.

Međutim, to nije jedina prednost krečne boje s grafenom. Pošto nju čini 98% kreča, koji je poznat po apsorbciji karbon dioksida, ova boja može pomoći u čišćenju vazduha. Svaki kvadratni metar ofarban ovom bojom apsorbuje iz atmosfere 120 grama CO2 tokom svog životnog veka što čini Graphenstone najekološkijom bojom na tržištu, piše TreeHugger.

I tu nije kraj benefitima. Dodavanjem grafena u kreč povećava se pokrivna moć boje. Po specifikaciji proizvođača, litra ove boje može da pokrije osam kvadrata površine.

A cena?

Naravno, nije sve baš tako sjajno. Ova farba košta tri puta skuplje od proseka što je dosta velika razlika. Ipak, njena mogućnost apsorbcije CO2, smanjenja toplotnih gubitaka i veća pokrivna moć su aduti koji joj se ne mogu osporiti.

Foto: Graphenstone

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *