Materijali

Urbanscape: Kamena vuna za zelene krovove

Sistem Urbanscape kompanije Knauf Insulation koji  krovove pretvara u prirodne zelene oaze predstavljen je danas na Sajmu građevinarstva.

Urbanscape sistem štedi do 25 odsto energije za grejanje i 75 odsto za hlađenje a pritom smanjuje opasnost od prokišnjavanja i štiti okolinu.

„Urbanscape sistem je lak za instaliranje i svako može da ga postavi za samo nekoliko sati, a dobrobit traje godinama, u smislu manjih računa za grejanje i ogromnog doprinosa održivosti“, objasnio je Goran Prolić, menadžer razvoja aplikacija kompanije Knauf Insulation na predavanju održanom u okviru prezentacije Inženjerske komore Srbije.

Urbanscape-knauf-1

Jedinstvena mineralna vlakna postavljena na ravne krovove smanjuju opterećenje odvodnog sistema tako što zadržavaju tri puta više atmosferskih voda nego tradicionalni zeleni krovni prekrivači, u isto vreme obezbeđujući odličnu podlogu za rast biljaka. Sistem prirodno apsorbuje i velike količine ugljen-dioksida – i do pet kilograma po kvadratnom metru godišnje – i pomaže hlađenju zgrada kroz isparavanje vode. Ovim se smanjuje efekat tzv. “urbanih toplotnih ostrva”, zahvaljujući kojem su zgrade u urbanim oblastima značajno toplije od onih u ruralnim krajevima.

Zeleni krovovi dodaju novu vrednost zgradama. Ne samo da vraćaju prirodne elemente u urbano okruženje, već i obezbeđuju rešenja važnih problema kao što su povišena temperatura u gradskim područjima i upravljanje atmosferskim vodama.

Urbanscape-knauf-2

Proizvod, koji se do sada koristio u Holandiji i SAD, stigao je i na druga evropska tržišta kako bi se izašlo u susret rastućoj tražnji. Pejzažne arhitekte pronašle su mu široku primenu – od privatnih bašta, preko golf terena, komercijalnih prostora i javnih parkova.

“Zeleni krovovi prirodno poboljšavaju urbane prostore, ali, podjednako je važno to što Urbanscape zahteva minimalno održavanje, a jedinstvena struktura slojeva obezbeđuje drenažu i podršku za korenski sistem biljaka”, kaže Prolić.

Kada je reč o uzgajanju biljaka, glavna prednost kamene mineralne vune u odnosu na druga tla je ta što biljke dobijaju pravu količinu “hrane”, bez potrebe za herbicidima ili fungicidima.

Urbanscape je instaliran na krovu stambenih zgrada u istorijskoj četvrti Amsterdama, na parkinzima i magacinima u Sloveniji, fabrikama u Belgiji i Holandiji, kao i zgradama u Americi, čiji su projektanti želeli da sačuvaju energiju i značajno doprinesu održivosti.

Urbanscape-knauf-3

Pogledajte najlepše zelene krovove širom sveta.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Raport sa Sajma građevinarstva u Beogradu 2014. | Gradnja

    […] Knauf Insulation predstavila je sistem Urbanscape koji krovove pretvara u prirodne zelene oaze. Jedinstvena mineralna vlakna postavljena na ravne […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *