Fotografija panela: Magdalena Petrova
Materijali

Ovaj 3D sendvič panel štiti kuće od prirodnih katastrofa

Lagani građevinski materijal otporan je na požare, uragane i zemljotrese visokog inteziteta.

Američki proizvođač građevinskih materijala Re-Structure Group počeo je da koristi nove 3D sendvič panele od pene kako bi sprečio devastaciju kuća usled prirodnih katastrofa. Kako prenosi CNBC, materijal je dizajniran za masovnu proizvodnju, kao održiv i otporan građevinski sistem koji bi u narednom periodu mogao da promeni tržište nekretnina u SAD.

Otporan je na požare, uragane i zemljotrese visokog inteziteta. Strukturna ploča koju proizvodi Re-Structure Group ima vatrostalnu penu smeštenu između dve žičane mreže. Dva lica su povezana žicama za ojačavanje koje prolaze kroz penu. Preko naslaganih panela nanosi se sloj betona koji potom drži celu konstrukciju na mestu.

Radnici u akciji, foto: RGS 3-D

Sendvič panel otporan je na požare, uragane i zemljotrese visokog inteziteta.

„Ekonomisti specijalizovani za oblast stambenog tržišta tvrde da 77 odsto kuća izgrađenih u SAD predstavlja izuzetan rizik od neke vrste prirodnih katastrofa. Istočna obala stoji na udaru prvenstveno uragana, u centralnom delu zemlje tornado je česta pojava, dok su na Zapadu česti zemljotresi i požari. Naš sistem je otporan na sve to“, izjavio je Ken Calligar izvršni direktor RSG.

Inače, prirodne katastrofe koje su se na teritoriji SAD odigrale prošle godine nanele su ogromnu materijalnu štetu koja je prevazišla 300 milijardi dolara.

Proizvodni pogon u RGS 3-D

Nema ništa bez edukacije

Materijal poput ovog već se koristi u zemljama Evrope i Azije. Austrijska kompanija EVG je uspela da kreira mašine za sklapanje panela, što značajno snižava proizvodne troškove. RSG 3-D bi u SAD trebalo da snizi troškove rada i troškove građevinskih sirovina poput drveta koji je u SAD najzastupljeniji materijal.

Ipak, eksperti upozoravaju da bi ovi paneli bili efikasni, potrebno je više fokusirati se na edukaciju i unapređenje građevinskih normi.

Ukoliko inženjer ne zna da koristi ovakve materijale, inicijalni troškovi će biti visoki. Nije stvar u materijalu, niti u sistemu, suština je u tome koliko je stručno lice upoznat s novim materijalima i tehnologijama“, navodi Ayman Mossallam, profesor na Univerzitetu u Kaliforniji.

Calligar na to dodaje da ovi paneli koštaju isto ili da su jeftiniji od konvencionalnih rešenja, ukoliko se oni koriste pravilno. „Oni su dostupni, oni su efikasni, i na kraju krajeva 3D sendvič paneli su superiorniji od bilo čega drugog što imamo na tržištu. Nemamo druge opcije.“

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *