Inovativni premaz bi uskoro mogao da zameni ljudsku radnu snagu; Foto: Pixabay
Materijali

Zbogom džogerima: Ovaj tanki premaz omogućava samočišćenje solarnih panela

Tanak sloj vode sprečava da se na površinu panela lepi prljavština akumulirana tokom dana, a po noći se pretvara u kapljice koje nose nečistoću sa sobom.

Solarni paneli ne mogu efikasno da funkcionišu ukoliko su prekriveni prljavštinom, ali njihovo redovno čišćenje može može biti zaista zamoran i dugotrajan proces. Međutim, inženjeri sa instituta Fraunhofer u Nemačkoj sada su razvili ultratanak premaz koji može učiniti solarne panele i druge površine samočistećim.

Solarna energija je najveći izvor obnovljive energije i njena upotreba ubrzano raste. Ali, kao što možete pretpostaviti, nije baš izvodljivo poslati nekoga sa „džogerom“ da očisti na hiljade panela u svakom solarnom parku. Bilo bi idealno da se oni sami čiste, te su nemački istraživači napravili korak upravo ka tom konceptu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Upotreba solarne energije ubrzano raste u celom svetu; Foto: Unsplash (Mariana Proença)

Ključni sastojak titanijum oksid

Istraživački tim je kreirao premaz koji u svom odgovoru na prisustvo vode kreira rešenje za čišćenje solarnih panela ili nekih drugih površina.

Ključni sastojak u premazu je titanijum oksid, koji u svom normalnom stanju odbija vodu, formirajući kapi koje se lako kotrljaju, piše NewAtlas.

Međutim, kada je titanijum oksid izložen UV svetlu, menja stanje i postaje veoma privlačan, što kao rezultat održava površinu vlažnom zahvaljujući tankom sloju vode.

Prašina ili druga prljavština koja se akumulira na panelima tokom dana ne može da se zalepi za površinu jer je u tome sprečava tanak sloj vode.

Praktično objašnjeno, prašina ili druga prljavština koja se akumulira tokom dana na panelima ne može da se zalepi za površinu jer je u tome sprečava tanak sloj vode, pošto se ista ta voda noću, kada više nema zračenja, pretvori u kapljice koje se lako kotrljaju i tako nose prljavštinu sa sobom.

Kao bonus, ovaj premaz nudi i dezinfekciju, jer kada se titanijum oksid aktivira UV svetlom on uništava organske molekule i tako efikasno steriliše površinu.

Uzorak novog samočistećeg premaza koji pokazuje njegovu vodoodbojnu fazu (gore) i fazu privlačenja vode (dole); Foto: Fraunhofer FEP

Staklena folija za masovnu primenu

Nemački naučnici su zamislili da se premaz proizvodi i masovno u formi staklenih folija, te se može primeniti i na postojeće solarne ćelije, prozore ili druge površine.

U sprovedenom testiranju tim je koristio pilot-postrojenje za proizvodnju rolni tankog stakla širine 30 centimetara, dužine 20 metara i debljine samo 100 mikrometara, sa premazom od titanijum oksida debljine do 150 nanometara.

Naravno, postoje i prepreke, te tim ističe da je tanko staklo i dalje veoma krhko i podložno uticaju toplote. Njihov budući rad će se fokusirati na ovaj segment, kao i na mogućnost upotrebe polimernih filmova.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *