Saznajte kako da sami proizvodite električnu energiju; Foto: Pixabay
Opremanje

Pare na sunce: Kako napraviti kućnu solarnu elektranu i uštedeti na računima za struju

Električna energija poskupljuje pa zašto je ne biste proizvodili sami kad vam to već današnja tehnologija i domaća regulativa omogućuju?

‘O sole mio! Solarne elektrane, kako se popularno nazivaju, su fotonaponski solarni sistemi koji služe za proizvodnju električne energije, pretvarajući sunčevu svetlost u električnu energiju, putem solarnih panela.

Zahvaljujući brzom napretku tehnologija sve komponente solarnih elektrana su zadnjih godina značajno unapređene. Postale su kvalitetnije, stabilnije, naprednije i značajno jeftinije, što je sa druge strane doprinelo širenju tržišta i mnogostrukom povećanju korisnika.

“Društveno odgovorno ponašanje i zaštita životne sredine su dodatno ubrzale ovaj razvoj, jer se za dobijanje električne energije, koristi isključivo besplatan prirodni resurs, svetlost. Dakle, nema zagađenja životne sredine, nema smanjenja prirodnih resursa i ostalih nepovoljnih elemenata, prilikom proizvodnje i eksploatacije.” – kaže za naš portal Lazar Jošanov iz novosadske firme PetroSOLAR Projekt, kvalifikovani izvođač solarnih elektrana.

Srodni članci na Gradnja.rs:

Solarni paneli mogu biti postavljani kako na kose, tako i na ravne krovove; Foto: Gradnja.rs

Za jednog prozumera i po jednom brojilu, dozvoljeno je instaliranje solarne elektrane snage do 10,5KW.

Usvajanjem Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) i Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, Država Srbija je postavila temelj i omogućila povećanje učešća OIE u ukupnoj proizvedenoj energiji, što se odnosi kako na privredna tako i na fizička lica. Novi Zakon o korišćenju OIE u Srbiji doneo je veliki iskorak napred uvođenjem koncepta kupca potrošača, ili takozvanih „prozumera„.

Po novim zakonima za jednog prozumera (fizičko lice) i po jednom brojilu, dozvoljeno je instaliranje FNE snage do 10,5KW, dok za privredne subjekte nije ograničeno.

“Elem, po brojnim istraživanjima i analizama za jedno privatno domaćinstvo u Srbiji 10 KW je sasvim dovoljno električne energije da se pokriju mesečne potrebe, čak je za 70% domaćinstava dovoljna elektrana snage 6KW.” – kaže Jošanov.

Koncept solarne elektrane

Koncept solarne elektrane je veoma jednostavan. Kada se elektrana instalira ona preko dana proizvodi električnu energiju, koja se koristi u domaćinstvu, dok se višak proizvedene energije šalje u mrežu elektro-distribucije. Kada padne mrak i kada solarna elektrana ne radi, povlači se električna energija iz mreže.

Kada padne mrak i kada solarna elektrana ne radi, povlači se električna energija iz mreže.

“Ceo taj rad u sistemu kontroliše i meri dvojno brojilo koje se instalira umesto starog brojila. Na kraju meseca se podvuče crta i plati se samo struja koja se povukla iz mreže (plus fiksni troškovi koji su svakako deo usluge EDS-a). Tokom leta kada su dani duži, šalje se više, a povlači manje energije iz mreže. Tokom zime, kada su dani kraći, proizvede se manje energije, a više energije se povuče iz mreže.” – kaže Lazar Jošanov za naš portal.

Izračunajte broj panela spram kilovata; Foto: Pixabay

Kako izračunati kapacitet elektrane i broj panela

Kolika elektrana vam je potrebna shodno vašoj potrošnji, možete i sami veoma jednostavno izračunati. Dovoljno je da godišnju potrošnju Kwh podelite sa 1200 i dobijete snagu elektrane koja vam je potrebna. “I to je sasvim dovoljna kalkulacija za ovako male potrošače i male solarne elektrane.” – kaže Jošanov.

Koliko je to panela isto veoma jednostavno možete sami izračunati shodno snazi panela koju planirate da ugradite. Primer za FNE snage 6KW (6000W) sabirate snagu panela koji želite dok ne dobijete potrebnu snagu. Ili podelite snagu elektrane sa snagom panela.

6000w : 380wp = 15,78kom

Znači, 16 panela snage 380Wp vam je potrebno za solarnu elektranu snage 6KW.

Koliki krov mi treba

A koliku površinu krova zauzima elektrana snage 6KW sa panelima 380Wp? Jednostavno pomnoži se površina jednog panela sa brojem komada. Ako jedan panel snage 380Wp ima površinu od 2m2 ukupna površina potrebna za elektranu iznosi 32m2.

“Na osnovu ovih kalkulacija svako može približno da odredi kolika solarna elektrana mu treba shodno svojoj potrošnji i kolika površina krova mu je potrebna. Detaljne kalkulacije i proračune ostavite stručnim licima.” – poručuje Jošanov iz PetroSOLAR Projekta.

Cena po kilovatu

Cena elektrana se kalkulišu shodno svim činiocima koji su sastavni deo elektrane i mogu značajno da variraju u zavisnosti od tržišnih uslova, vrste i kvaliteta opreme, lokacije, montaže…

“Cene klasičnih solarnih elektrana se trenutno kreću oko 1.200 evra/Kw i ove male elektrane se montiraju uglavnom za jedan do maksimalno dva dana.” – kaže Jošanov.

S obzirom na to da se 90% solarnih elektrana ugrađuje na već gotove, završene objekte, prilikom montaže neophodno je voditi računa o postavljanu kablova, invertera, razvodnog ormana, kako bi se što manje narušilo postojeće stanje i vizuelni izgled objekta.

Kućna solarna elektrana; Foto: PetroSOLAR projekt

Kako izabrati izvođača

Nakon usvajanja novog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) tržište Srbije je bukvalno eksplodiralo sa kompanijama koje ugrađuju solarne sisteme, uvoze i isporučuju opremu.

“Kako bi bili sigurni u sam kvalitet izvođača kao i opreme koja se ugrađuje savet je da se prethodno potencijalni Korisnik raspita o izvođaču i upozna sa detaljima, kako bi predupredili neželjenje i neprijatne situacije.” – kaže Lazar Jošanov.

Zbog svega toga, država je postavila ozbiljne uslove i zahtevala kvalifikovanje izvođača kao i opremu koja će se ugrađivati u solarne elektrane koje subvencioniše. Tako su potencijalni Prozumeri dodatno zaštićeni i sigurni da će im radove izvesti stručna lica u skladu sa zakonom, kao i da će oprema koja se ugrađuje biti odgovarajućeg kvaliteta.

Ugradnja solarnih panela za kućne elektrane traje maksimum dva dana; Foto: Pixabay

Kome se obratiti za subvencije

Gradovi, odnosno Opštine su konkurisale kod države za dobijanje sredstava za subvencionisanje solarnih elektrana na svojim teritorijama, tako da se za detaljnije informacije o konkursima treba obratiti na adresu Opštinske uprave, kako bi se dobila tačna informacija kada će sama opština objavljivati konkurs, kao i ko su odabrani Izvođači radova.

Sam svoj EPS

“Dalji razvoj solarnih kapaciteta u Srbiji pred brojnim je izazovima. Najveći uticaj na razvoj imaće politike koje se donose u ovoj oblasti na nivou države. Bitno je da je glavni i najveći korak napravljen i da će u godinama koje su pred nama, sve radnje neophodne za instaliranje solarnih elektrana biti dodatno poboljšane i olakšane, kako bi što veći broj korisnika bio u mogućnosti da ih koristi”, zaključuje na kraju Lazar Jošanov za naš portal.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Nenad

    Skroz neisplativo , dok otplatis ulozeni novac za panele i dodjes na nulu treba maltene 10 god , za to vreme paneli ce verovatno morati da se servisiraju ili da se zamene .

Ostavite odgovor

Obavezna polja *