Paneli imaju lepljivi sloj koji im omogućava direktno postavljanje na krovove bez potrebe za postavljanjem nosača; Foto: Maxeon Solar Technologies
Materijali

Ovi lagani solarni paneli mogu se direktno zalepiti na krov

Maxeon Air paneli su upola lakši od klasičnih, mogu da rade i u senci, a pritom i drastično smanjuju cenu ugradnje.

Singapurska kompanija Maxeon Solar Technologies kreirala je tanke i lagane solarne ploče, bez okvira, koje se mogu direktno lepiti na krovove, što drastično olakšava instalaciju na bilo kom tipu ili formi krova.

Novi proizvod je opisan kao rešenje po sistemu „odlepi i zalepi“. Naime, paneli bez okvira zvani Maxeon Air imaju lepljivi sloj koji im omogućava direktno postavljanje na krovove bez potrebe za postavljanjem nosača.

Fleksibilni i lagani paneli; Foto: Maxeon Solar Technologies

Ovi paneli se mogu savijati bez pucanja pa se mogu instalirati i na neravnim krovnim površinama.

„Skoro 50 godina unazad industrija solarne energije pravi panele gotovo isključivo od staklenih ploča. Kako su se paneli povećali, a troškovi solarnih ćelija dramatično smanjili, ispostavilo se da su troškovi transporta, ugradnje i montiranja panela postali najveći izdaci u celokupnom sistemu. Sa novom tehnologijom sada možemo da razvijamo proizvode koji smanjuju te troškove, a istovremeno nude potpuno nove tržišne mogućnosti.“, objasnio je Jeff Waters, direktor Maxeon Solar Technologies.

Radi i u senci

Svaka ploča je sastavljena od velikog broja IBC solarnih ćelija koje imaju metalnu osnovu i fleksibilne međusobne veze. Prema navodima kompanije, ćelije su otporne na koroziju i ovi paneli se mogu savijati bez pucanja, što znači da se mogu instalirati na neravnim krovnim površinama. Ukupna efikasnost panela iznosi 20,9%, a tolerancija osenčenosti takođe je integrisana u dizajn.

„Maxeonova tehnologija IBC modula ima jedinstvenu sposobnost da radi i kada je i pod senkom, nastavljajući tako da proizvodi energiju u uslovima kada bi se drugi paneli isključili.“, dodao je Waters.

Upola lakši

Iz kompanije tvrde da je instalirana težina za upola manja od težine konvencionalnih panela, što je oko 6 kg/m2, te su vrlo pogodni za ugradnju na krovovima koji nisu projektovani da izdrže težinu konvencionalnih solarnih sistema. Takođe, kompanija razmatra i potencijalnu upotrebu Maxeon Air panela i na krovovima stambenih objekata i plutajućim solarnim farmama.

Nakon pet godina istraživanja i razvoja na panelima Maxeon Air nova tehnologija bi trebalo da javno debituje u julu, nakon čega će uslediti instalacija na nekoliko odabranih evropskih projekata u drugoj polovini ove godine. Pretpostavlja se da će se Maxeon Air paneli na tržištu naći tokom prvog kvartala 2022. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *