Materijali

Sjajan izum koji pretvara zemlju u opeku spremnu za zidanje

Liberator je mašina za pravljenje opeke od zemlje koja bi omogućila svima da dobiju materijal za zidanje gde god oni to želeli.

Kompanija iz Čikaga, AjarTech, upravo je lansirala kampanju na Kickstarteru koja ima cilj da prikupi sredstva za finansiranje projekta zvanog Liberator – odnosno Compressed Earth Brick Press (CEB) mašine koja pravi zemljanu opeku s izuzetnim svojstvima. Naime, ovako napravljena cigla je otporna na požar i metke (nekome i to treba) a pritom ima sjajne izolaciona svojstva po pitanju zvuka.

Ajartech-Liberator-opeka-02

Liberator koristi gornji, mrtvi sloj zemlje, takoreći prašinu, za proizvodnju opeke, piše Inhabitat.

Ajartech-Liberator-opeka-05

Ovakva mašina bi imala sjajnu upotrebu u nerazvijenim zemljama gde bi pomogla ljudima da lako naprave materijal s kojim bi mogli da sazidaju skloništa i manje kuće.

Ajartech-Liberator-opeka-04

Ukoliko želite da učestvujete u kampanji i pomognete da se ova sjajna ideja realizuje, možete priložiti novac na Kickstarteru a minimalan iznos je 30 dolara.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. dragan pavlović

    DOBAR DAN , MAJSTORI . KAO PRVO , GORNJI SLOJ , ZEMLJE NAZVATI MRTVIM , JE JEDNA TUZNA PRIČA O OBRAZOVANJU . GORNJI SLOJ ZEMLJE JE PLODONOSAN , ZA VAŠU INFORMACIJU , A DUBLJI SLOJEVI SU TZV MRTVI . A IDEJA , KAO IDEJA , JE ZANIMLJIVA , TAKOĐE JE LIBERATOR INTERESANTAN . AKO JE MOGUĆE DETALJNIJE O PRESI …

Ostavite odgovor

Obavezna polja *