Industrija, Materijali

Ova folija mogla bi da smanji račune za hlađenje zgrada

Objekti obavijeni ovom plastičnom trakom ne bi se mogli pregrevati ni tokom vrućih, letnjih meseci.

Na klimatizovanje prostorija troši se velika količina energije, a kako stoje stvari računi će se sve više i više povećavati zbog neodgovornog ponašanja čovečanstva prema planeti Zemlji.

Dok se čovečanstvo ne opameti, inženjeri sa Univerziteta u Koloradu možda imaju rešenje za problem pregrevanja objekata. Naime, oni su osmislili plastičnu traku koja po principu pasivnog hlađenja sprečava prodor toplote u objekat.

Folija odbija kratke infracrvene talase ali pritom propušta duge talase koji odvode toplotu.

Princip nije nov. Zapravo, koristili su ga Persijanci za pravljenje leda preko noći još pre 2.000 godina. Inženjer Robert Bean, objašnjava kako nas sunce zagreva tokom dana putem infracrvenog zračenja kratkih talasa. Zato je tim sa Univerzita u Koloradu osmislio foliju koji odbija kratke infracrvene talase ali pritom propušta duge talase koji odvode toplotu.

Ova folija zapravo je napravljena od tankog sloja polimetilpentenske plastike i tankog srebrnog premaza, piše Economist.

Prema saopštenju Univerziteta u Koloradu, ovaj materijal je dovoljno jeftin da bez problema možemo cele objekte zapakovati u ovu foliju. Metar dužni ovog materijala košta oko 50 centi.

Dvadesetak kvadrata ove folije na krovu moglo bi fino da ohladi celu porodičnu kuću tokom leta.

– kaže Gang Tan, profesor na Univerzitetu u Vajomingu i koautor ovog rešenja.

Naravno, ovo rešenje neće moći u potpunosti da zameni klimatizaciju ali je dobar korak napred ka smanjenju potrošnje energije što na kraju krajeva rezultuje zdravijom planetom.

Povezani tekstovi na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *