Pored staklenih vlakana, u betonsku smesu dodat je i titanijum dioksid koji čisti vazduh; Foto: Dyckerhoff
Materijali

Bela betonska fasada s titanijum dioksidom koja prečišćava vazduh

Aditivi u ovom betonu ne dozvoljavaju stvaranje organskih nečistoća što dovodi do prečišćavanja vazduha od automobila koji prolaze u prizemlju.

Po projektu Calros Martinez Architects u gradu Oberriet u istočnoj Švajcarskoj, nikla je filijala Raiffeisen Oberes Rheintal banke koju karakteriše ne samo inovativna arhitektura već i briga za prirodnu okolinu.

Upečatljivu fasadu karakteriše isprepletena mreža napravljena od finog belog betona. Cela konstrukcija banke oslonjena je na smaknutu donju etažu s Drive Thru bankomatima koja je urađena u tamnoj boji što pojačava efekat mrežaste fasade.

Titanijum dioksid podstiče fotokatalitičke procese; Foto: Dyckerhoff

U donjoj etaži banke nalaze se Drive Thru bankomati pa će fasada neutralizovati izduvne gasove iz automobila.

Fasadni elementi napravljeni su od CRE panela u Austriji s betonom velike čvrstoće uz pomoć Dyckerhoff FlowStone cementa bele boje. Pored staklenih vlakana, u betonsku smesu dodat je i titanijum dioksid. Ovaj beli pigment, pod UV zračenjem, podstiče fotokatalitičke procese koji ne dozvoljavaju stvaranje organskih nečistoća što dovodi do prečišćavanja vazduha. Ovo je posebno zgodno su u donjoj etaži nalaze Drive Thru bankomati pa će fasada praktično neutralizovati izduvne gasove iz automobila.

U donjoj etaži su bankomati dostupni direktno iz vozila koji zagađuju vazduh; Foto: Dyckerhoff

Tekstilna oplata

Ova otvorena mrežasta fasada ima ukupno 340 metara kvadratnih, a napravljena je od 59 elemenata od kojih je 47 ravno a 12 zaobljeno. Svaki element je težak oko 1.000 kilograma. Kompanija Reckli iz Hernea napravila je tekstilnu oplatu koja je omogućila pravljenje ovakvih zakrivljenih elemenata.

Svaki element težak je tonu, a kačen je na metalnu potkonstrukciju; Foto: Dyckerhoff

Ova otvorena mrežasta fasada ima ukupno 340 metara kvadratnih, a napravljena je od 59 elemenata.

Izgradnja banke počela je 2018. godine, a u leto 2019. godine je zvanično otvorena. U video-prilogu možete videti i kako je izgledala izgradnja i kačenje fasade.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *