Od livnice nastao prostran dom; Foto: Nick Glimenakis
Enterijeri

Kako je od stare livnice nastala kuća sa šmekom industrijskog dizajna

Prepolovljena visina, bela boja zidova, tamni parketi i zadržana originalna konstrukcija čini okosnicu ove odlične transformacije.

Kada se od prostora koji prvobitno nije bio namenjen za stanovanje napravi dom, dobija se autentičan izgled koji je zagarantovan. Takav je primer i s ovom livnicom koja je potpuno rekonstruisana ali tako da su zadržani najbolji elementi.

Smeštena u Njujorku, nekadašnja livnica Clover Hill pretvorena je u vikendicu sa visokim tavanicama, modernog uređenja i retro detalja. Ova kuća, koji u sebi krije istoriju industrije, sagrađena je krajem 19. veka i bila je povezana sa još nekoliko objekata u blizini. Kasnije, četrdesetih godina prošlog veka, trojica umetnika odlučuju da otkupe ovaj industrijski kompleks i tako počinje transformacija ovog mesta, prenosi Curbed.

U jednom delu kuće visina je prepolovljena na dva dela kako bi se dobila galerija u kojoj je smeštena mirna zona doma.

Danas su zgradu koja je nekada bila industrijski objekat, Claire Benoist i Derek Kilner pretvorili u vikendicu, a projekat je nastao kao želja da pobegnu od užurbanog gradskog života. Kada su kupili zgradu, 2017. godine, doveli su arhitekticu Ravi Raj, koja je nekada radila za Adjaye Associates, kako bi ovaj prostor pretvorila u njihov mali raj.

S obzirom na to da je nekadašnja livnica imala veliku visinu, arhitektica je u jednom delu kuće tu visinu prepolovila na dva dela kako bi dobila galeriju u kojoj je smeštena mirna zona doma. Ona je obložena drvenim letvicama tamne bole baš kao i parket.

U novoformiranoj funkciji, najveći deo površine zauzima dnevna soba kojom dominira velika peć na drva, koja se proteže skroz do plafona.

Zadržani najbolji delovi građevine

Osim ove intervencije, arhitektica Ravi Raj je sve ostalo zadržala. Najbolje delove prvobitne građevine – debele zidove od opeke, visoku tavanicu i drvene potporne grede – dodatno je akcentovala s čisto belim zidovima koji dozvoljavaju da svi ovi elementi iskoče u prvi plan. Parket je dodatno potamnila u sivu boju.

Kuhinja ispod galerije

Kuhinja je ušuškana ispod galerije, s kuhinjskim ostrvom od mermera i nadovezuje se na trpezariju sa svojim minimalističkim stilom. Stepenice vode do gornjeg sprata gde se nalazi spavaća soba i ostava.

Stari elementi građevine dodatno su akcentovani čisto belim zidovima koji dozvoljavaju da svi oni iskoče u prvi plan.

Spavaća soba urađena je u minimalističkom stilu sa skrivenim tapet vratima.

Kuća s visokim tavanicama ima ogromne prozore koji donose veliku količinu prirodne svetlosti.

 

Da li ste videli kako je stari ambar pretvoren u prostranu kuću? Pročitajte o tome u nastavku:

Kako je 100 godina star ambar pretvoren u prostranu kuću

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *