Prosečna potrošnja vodokotlića je 6 litara po ispiranju. Foto: Jan Antonin Kolar on Unsplash
Opremanje

Viskozno elastični premaz za WC šolje će spasiti rezerve vode?

Sprej koji se nanosi na keramičku WC šolju omogućava da ona postane veoma klizavija.

Ceo svet priča o tome kako se rezerve pitke vode na našoj planeti moraju zaštititi jer one dramatično brzo nestaju, a u isto vreme se troši ogromna količina vode prostim povlačenjem vodokotlića. Međutim, zahvaljujući novom viskozno elastičnom premazu za keramiku, WC šolje bi uskoro mogle da troše 90 posto manje vode.

Naučnici s Univerziteta u Pensilvaniji, na čelu sa profesorom Tak-Sing Wong, razvili su tečni premaz nazvan LESS (liquid-entrenched smooth surface) koji se nanosi na standardnu keramičku WC šolju u dva koraka, piše Nature Sustainability.

Sa procenjenih milijardu WC šolja i pisoara širom sveta, korišćenje LESS premaza može doneti ogromne uštede vode i poboljšati sanitarne uslove.

Za početak se sprejom nanosi molekularno nakalemljeni polimeri. Ova supstanca se brzo suši, ostavljajući za sobom „šumu“ molekula koji su veličine jednog milionitog dela ljudske dlake.

Iako će i ovaj prvi tretman učiniti da unutrašnjost WC šolja bude veoma klizavija, kada se nanese drugi sprej s tankim slojem lubrikanta preko molekula, ona će postati još klizavija.

Oba ova procesa traju manje od pet minuta, a rezultat je premaz koji može da traje oko 500 ispiranja pre nego što se lubrikant mora ponovo da se nanese.

Čistiji toaleti bez vode

Laboratorijska istraživanja su pokazala da fekalne materijale mogu brzo da skliznu sa WC šolje što znači da će za njeno ispiranje biti potrebna mnogo manja količina vode. Dodatna pogodnost je što će ovaj premaz bolje sprečiti širenje bakterija kao i neprijatnih mirisa.

Imajući sve ove prednosti u vidu, ovo istraživanje ne samo da će omogućiti da se manje troši vode u kupatilima, već i da se naprave daleko čistiji toaleti bez vode koji se i dalje koriste u nerazvijenom delu sveta.

„Sa procenjenih milijardu WC šolja i pisoara širom sveta, korišćenje LESS premaza može doneti ogromne uštede vode i poboljšati sanitarne uslove“, zaključuje profesor Tak-Sing Wong s Univerziteta u Pensilvaniji.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *