Aktuelno, Antigradnja

Kako izgleda olimpijski kompleks u Riju samo šest meseci nakon Igara

Žabokrečina u bazenima, zapuštene tribine i korov na terenima stadiona ružna je slika koja se može videti na sportskim kompleksima u gradu domaćinu Olimpijade 2016. godine.

Slična sudbina koja je zadesila sportske komplekse u bivšim gradovima domaćinima Olimpijskih igara, zadesila je i Rijo de Žaneiro. I to samo šest meseci nakon zavšetka takmičenja! Porazna slika stiže iz gotovo svih sportskih arena podignutih za potrebe ovog velikog sportskog događaja: žabokrečina u bazenima, nered u press centrima i vandalizam na tribinama.

Foto: Silvia Izquierdo

Milioni koji su potrošeni na izgradnju sportskih kompeksa u Riju de Žaneiru sada treba vratiti. Veliki krediti teg su oko vrata brazilskim vlastima koji sada nemaju sredstava da ulažu u održavanje ovih objekata niti imaju ideju kako da im daju novu ulogu. Tužna slika, međutim, ne vidi se samo posle Olimpijade u Riju. I ostali gradovi domaćini Olimpijskih igara teško pronalaze korist od sportskih objekata koji su morali biti podignuti za odgovarajuća takmičenja. Postavlja se pitanje da li je uošte racionalno prihvatiti se organizacije Igara kada se zna da će one imati dalekosežne posledice po urbanizam grada i njegovu finansijsku stabilnost.

Foto: Silvia Izquierdo

Foto: Nacho Doce

Foto: Nacho Doce

Foto: Pilar Olivares

Foto: Nacho Doce

Foto: Silvia Izquierdonaslovna: Carolina Oliveira Castro

Neki arhitektonski biroi razmišlali su unapred. Tako će od rukometne arene u Riju biti napravljene četiri škole.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *