Za potrebe predstojećih Olimpijskih igara, napravljen je stadion za rukomet koji je projektovan tako da se može rastaviti i od njega sastaviti nove škole u Riju.

Nije redak slučaj da objekti građeni za potrebe velikih sportskih događaja nakon završetka takmičenja budu napušteni. Da bi se predupredila ovakva situacija, lokalna firma Lopes, Santos & Ferreira Gomes, u saradnji s britanskim biroom AndArchitects, primenili su princip nomadske arhitekture, odnosno, arhitekture koja se može preseliti na novo mesto s novom funkcijom.

stadion-rukomet-skola-rio2016-01

Ništa na ovom stadionu koji prima 12.000 gledalaca ne odaje da se radi o privremenom objektu.

 

Ništa na ovom stadionu koji prima 12.000 gledalaca ne odaje da se radi o privremenom objektu. Dapače, on deluje veoma impozantno i dugotrajno. Kubusni objekat opremljen je drvenom ventilisanom fasadom koja se ne spušta skroz do terena otvarajući time komunikaciju u prizemlju i prilaz betonskim rampama i stepeništu, piše Dezeen.

stadion-rukomet-skola-rio2016-02

Enterijer arene krase sedišta jarkih boja: zelene, žute, narandžaste i crvene. Sve deluje kao da će objekat zauvek da traje! Međutim, čim se završe Olimpijske pa onda i Paraolimpijske igre u septembru, ovaj stadion će se srušiti i od istog materijala napraviće se četiri škole u Riju za ukupno 2.000 đaka.

stadion-rukomet-skola-rio2016-04

Modularni elementi upotrebljeni na fasadi, podovima i krovu će se, takođe, lako relocirati i ugraditi na novom mestu.

 

Arene i škole projektovane su paralelno kako bi se smanjio utrošak materijala. Cele sekcije zgrade biće upotrebljene kao strukturalni elementi novih škola od po 500 đaka.

stadion-rukomet-skola-rio2016-05

Modularni elementi upotrebljeni na fasadi, podovima i krovu će se, takođe, lako relocirati i ugraditi na novom mestu.

stadion-rukomet-skola-rio2016-07
Koncept pretvaranja stadiona u škole
stadion-rukomet-skola-rio2016-06
Koncept pretvaranja stadiona u škole

Koliko je koncept nomadske arhitekture dobar, govori i ovo pomalo utopijsko rešenje koje podrazumeva da se celi gradovi presele jednom kada se za to ukaže prilika.

Gradovi će prohodati! Utopija ili bliska budućnost 21. veka?