Arhitektura, Izdvojeno

U borbi protiv zagađenja: Gradi se prva vertikalna šuma u Aziji

Kao još jedan od vidova borbe protiv zagađenja vazduha, Kinezi će izgraditi dve kule u potpunosti prekrivene zelenilom.

Arhitekta Stefano Boeri, koji se već proslavio projektom vertikalne šume u Milanu, potpisuje projekat nove dve kule u istočnom kineskom gradu Nanjing koje će na svojim fasadama nositi hiljade stabala drveća i visećih biljaka. Vertikalna šuma nići će u gusto naseljenom delu grada kojem je stopa zagađenja najveća.

Na fasadi zgrade rašće 1.100 stabala drveća kao i 2.500 visećih biljaka koje će zajedno prečišćavati smog.

 

Sistem funkcionisanja zelenih kula krajnje je jednostavan. Preko čitavog zelenila na fasadi kule će apsorbovati ugljen dioksid, a oslobađati kiseonik – baš kao i prave šume. Preliminarni proračuni pokazuju da će zgrada biti u mogućnosti da sa svojih 1.100 stabala drveća i 2.500 visećih biljaka apsorbuje oko 25 tona CO2 godišnje i isto tako oslobodi 60 kilograma kiseonika dnevno, piše Architectural Digest.

Buduće zelene kule imaće mešovitu namenu. Manja kula već je označena kao buduća adresa hotela Hyatt, dok će veća ugostiti raznovrsne sadržaje kao što su muzej, noćni klub na poslednjem spratu, a čak se i nagađa da će baš u ovoj zgradi biti smeštena škola arhitekture sa usmerenjem ka održivom razvoju.

Predviđeno je da će vertikalna šuma izrasti 2018. godine kao i da će ona biti prototip svih budućih zelenih kula u zagađenim kineskim gradovima.

Rendering: Stefano Boeri

Korisni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *