Svetski projekti

Kristalni krov krasi novu centralnu železničku stanicu u Beču

Nova stanica je od ključnog značaja za transportni sistem grada jer će vozovi po prvi put moći da se ukrštaju na jednom mestu.

Rad švajcarske firme Theo Hotz Partner Architekten, zapravo je projekat rekonstrukcije postojeće centralne stanice koji je omogućio da ovo saobraćajno čvorište postane funkcionalnije ali i arhitektonski atraktivnije. Svakako, najzanimljiviji segment stanice iz arhitekonskog ugla jeste skulpturalna krovna konstrukcija.

Krov je izveden od panela koji se presijavaju, pa se prelamanjem svetlosti na njima stvara kristalni efekat.

 

Konstrukcija krova sastoji se od 14 okvira oblikovanih u dijamantsku šemu, i oni su međusobno raspoređeni u pet redova koji prate linije pruga.

Zahvaljujući cik-cak formi, talasi krova naizmenično se smenjuju pa su njihovi bočni delovi transparentni kako bi se unutrašnjost stanice dobila prirodno svetlo. Krov je izveden od panela koji se presijavaju, pa se prelamanjem svetlosti na njima stvara kristalni efekat.

Biro Theo Hotz Partner Architekten je za ovaj projekat prošle godine dobio priznanje Architizer A+Awards, kao najbolji projekat iz segmenta Autobuske i železničke stanice, piše Dezeen.

Danas ova stanica izgleda spektakularno, pa je nemojte zaobići kada vas put navede u austrijsku prestonicu.

Godišnje takmičenje iz oblasti arhitekture i dizajna, koje organizuje Architizer, promoviše i slavi najbolje projekte i proizvode tekuće godine. Njihova misija je da podstaknu stvaranje smislene aritekture i bore se za njihov pozitivan uticaj na svakodnevni život.

Situacija železničke stanice

Foto: Roman Boensch

Srodni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *