Arhitektura

Spolja istorijski objekat, unutra stambene jedinice

Zgrada koja je sto godina služila kao crkva postala je zanimljiv stambeni objekat.

Nedaleko od čuvenog Dolores parka u San Francisku, nalazi se upečatljiva zgrada neoklasičnog stila. Masivni beli stubovi na ulazu i kupola na krovu zgrade ukazuju da je objekat sazidan za verske namene. Međutim, unutar zidina nalazi se nešto sasvim neočekivano: interesantno dizajnirane stambene jedinice koje nisu ni malo jeftine!

Nekadašnja crkva Isusa Hrista izgrađena je 1915. godine, a njen projekat potpisao je arhitekta William Crim, čiji se objekti u San Francisku, poput crkvi, hramova, banki i restorana, koriste i danas, piše Inhabitat.

Tokom dvehiljaditih, crkvena zajednica San Franciska bila je u sve manjoj mogućnosti da održava monumentalne objekte poput ovog. Rodila se nova ideja!

Crkva je nekoliko godina težila planu da sruši ovaj istorijski objekat i izgradi nekoliko crkvenih stambenih objekata i na taj način obezbedi sredstva za izgradnju manje crkve. Međutim, ovaj plan nije zaživeo, crkvena imovina prodata i 2013. godine izvršena je prenamena crkve u rezidencijalni objekat. Ipak, prvobitni spoljašnji izgled crkve je u potpunosti sačuvan kako bi istorijski objekat i dalje bio deo grada.

Jedina promena na fasadi je u tabli sa nazivom objekta. Natpis Crkva Isusa Hrista skinut je i zamenjen novim: The Lighthouse.

Nakon transformacije objekta, nastale su tri trosobne stambene jedinice koje su stavljene na prodaju. Ipak, dominantni segment projekta jeste zanimljivi apartman koji je smešten ispod same kupole i on je dom jednog od glavnih dizajnera The Lighthousea, Siamaka Akhavana.

Kako bi se obezbedilo dodatno osvetljenje, ali i mogućnost za organizovanje adekvatnog stambenog prostora, kupola je podignuta nekoliko metara.

Celokupan stambeni prostor ima otvoreni koncept kojim dominiraju originalni konstruktivni elementi poput masivnih prozora i zidova od opeke.

U novi enterijer ugrađeni su nekadašnji elementi crkve, poput ulaznih vrata, mesinganih lustera i drvenih klupica za sedenje.

Poprečni presek

Foto: Open Homes Photography

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *