Izdvojeno, Materijali

Novi oblik opeke pomaže boljem rashlađivanju objekata

Cigla zvana Bloque Termodisipador BT zahvaljujući zakošenim stranama bolje raspršuje toplotu što pozitivno deluje na termodinamikčke karakteristike zidanih konstrukcija.

To što smo mi navikli da opeka bude kvadar ne znači da je to i najbolje rešenje. Naime, arhitekti Miguel Nino i Johanna Navarro iz kolumbijskog studija SAS, osmislili su opeku nepravilnog oblika kojoj je prednja (fasadna) strana zakošena. Ona je postavljena pod uglom od 114° što je suprotan ugao od ugla sunčevih zraka pri maksimalnoj osunčanosti (24°).

opeka-zakosena-toplota-05

Pored zakošene strane, ova opeka ima još jedan adut. Naime, ona je ošupljena a na trouglasti deo se ne nanosi malter kako bi vazduh mogao da struji kroz zid čime je značajno poboljšana ventilacija, piše ArchDaily.

opeka-zakosena-toplota-06

Zidanje BT – Bloque Termodisipador opekom je slično kao i s tradicionalnom ciglom. Ipak, u ovom slučaju koristi se razdelnik kojim se koriguje pozicija opeke i limitira nanos maltera na pravougaonoj strani kako bi trougao ostao nezačepljen a samim tim i omogućeno strujanje vazduha kroz zid.

Kanali su pod nagibom što ne dozvoljava skupljanje vode. Ukoliko se i jedan deo vode zadrži u kanalima to će čak i pomoći u hlađenju objekta zahvaljujući evaporaciji.

opeka-zakosena-toplota-02

Ova opeka ne samo da nudi brojne trodimenzionalne estetske kompozicije zidova, već takođe, pored toplote, odbija bolje zvuk što dovodi do smanjenja buke u enterijeru.

opeka-zakosena-toplota-04

Na vrhu svake opeke nalazi se mesto za malter, čime je njegovo nanošenje uravnoteženije.

opeka-zakosena-toplota-03

Pogledajte i kako izgleda robot koji umesto zidara postavlja opeku.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. milos

    a mame im mile.. kako misle da se tu odradi termoizolacija (stiropor) ? koliko tu treba lepka i opet izmedju supljo… ovoje najveca glupost do sad vidjena

Ostavite odgovor

Obavezna polja *