Građevinarstvo, Izdvojeno

Novi pešački most koji je ujedno i park

Holandski grad Hertogenboš od sada je bogatiji za novi zeleni most koji spaja dva, prugom razdvojena, kvarta.

Studio Benthem Crouwel Architects potpisuje projekat mosta zvanog Paleisbrug. U pitanju je kontinualni čelični most raspona 250 metara namenjen pešacima koji sada mnogo lakše stižu do komšija koji se nalaze s druge strane pruge. U šetnji do susednog bloka, uživaće preko nesvakidašenje pasarele koja ima pravi park.

Paleisbrug-pesacki-most-park-04

U pešačkoj zoni formirane su površinske oaze s florom i faunom. U zemlju su zasađene razna vrste rastinja kao i sadnice drveća. Pozicije zelenih površina su pažljivo birane i to tako da ne remete linije pešačke komunikacije. Ipak, sudeći po slikama, i znajući da se pešaci kreću najkraćom mogućom putanjom, verujemo da će se ove oaze morati pomerati tako da obezbede što lakše kretanje.

Paleisbrug-pesacki-most-park-03

Biljke su raspoređene u tri zone – svaki sa svojim karakterom. U delu prema centru grada, raste nisko rastinje i individualno drveće. Na mestu gde voz prolazi ispod mosta, zasađene su isključivo niže, žbunaste biljke dok je u trećem delu drveće koje izgledom podseća na šumarak.

Paleisbrug-pesacki-most-park-02

Most je napravljen od čelika koji je otporan na vremenske uslove. Self-weathering čelik korodira samo pola milimetra na sto godina pa se stoga most ne mora farbati. Zato ovaj most i ima boju kao da je već korodirao…

Paleisbrug-pesacki-most-park-06

Trainspotting: Klupe su postavljene tako da možete posmatrate vozove.

Paleisbrug-pesacki-most-park-05

Most ima i lift za bicikliste i invalide.

Paleisbrug-pesacki-most-park-07 Paleisbrug-pesacki-most-park-08

Pogledajte još interesantnih rešenja pešačkih mostova.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *