Veliki faktor na izgled terase nosi izbor keramike za popločavanje. Osim odabira boje i teksture, treba obratiti pažnju i na njihove tehničke karakteristike.

Spoljna keramika izložena je agresivnijim uticajima u odnosu na onu koja se koristi u enterijerima. Zbog toga osim protivkliznosti, kreramika treba da bude otporna na temperaturne promene, kišu, sneg i mraz.

Veoma je bitan podatak koliko keramika „upija“ vodu – što je ta vrednost manja to je mrazootpornost bolja. Za eksterijer se predlažu pločice sa mogućnošću upijanja vode manjom od 0,5%.

dvoriste

Za eksterijer se predlažu pločice sa mogućnošću upijanja vode manjom od 0,5%.

Pločice za uređenje terase ili druge spoljne površine treba da budu neklizajuće. Bosa noga se različito kliza u odnosu na nogu u obući. Zbog te činjice, u tehničkim karakteristikama pločica su uglavnom izražene vrednosti za protivkliznost za obuću koja se označava sa „R” i meri se od R9-R13 dok se protivkliznost bose noge obeležava sa „A”, „B” i „C”.

Najčešće se za popločavanje otvorenih terasa i balkona koriste one sa oznakama R10 i R11, to jest, one grubljom obradom gornjeg sloja.

plocice-u-dvoristu-1

Za popločavanje otvorenih terasa i balkona izaberite pločice sa oznakama R10 i R11, to jest, one s grubljom obradom gornjeg sloja.

Ukoliko želite da pod deluje toplo, odlučite se za pločice sa teksturom drveta.

plocice-u-dvoristu

Pogledajte još neke dobre primere korišćenja pločica na terasama, balkonima i dvorišta.

dvoriste-2

plocice-u-dvoristu-2

plocice-u-dvoristu-3

plocice-u-dvoristu-4

dvorisne--plocice-4

dvorisne--plocice--6

kemene-plocice

Prikazane primeri spoljne keramike italijanskog proizvođača pločica Casa Dolce Casa možete kupiti u Beogradu u salonima EuroDOM-a.